Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Чотири шляхи цікаво розказати учням про економіку

Чи часто ви чули, що набуті в школі знання ніяк не знадобилися в реальному житті? Мовляв, замість алгебри та хімії краще б навчали дітей виважено витрачати гроші та спілкуватися з людьми.

Проте у школі викладаються багато практичних предметів на кшталт економіки, права та громадянської освіти. Інша справа – що діти не завжди зацікавлені в усвідомленні таких “дорослих” тем як економіка. Як зацікавити та доступно пояснити складні економічні взаємодії школярам, розповідають спеціалісти Програми “Долучайся!”.

Наводити конкретні приклади

Йдеться не про звичні приклади з яблуками, цукерками, хлопчиками та дівчатками. Щоб дитина усвідомила всю складність та важливість взаємодій суб’єктів в економіці сьогодення, потрібно використовувати приклади із її повсякденного життя. Наприклад, як ціна на нафту впливає на вартість мобільного телефону в її кишені? Звідки беруться кошти в банку? Чому персонажі її улюбленого мультсеріалу шукають саме золото?

Відповіді на подібні запитання можуть бути невичерпними. Головне – вони провокують інші, більш специфічні запитання, які складають комплексне уявлення.

Мультики та відео

На YouTube зараз є безліч навчальних відео на будь-який смак. Так, серед англомовних ресурсів можна назвати канал Vox. Щодо україномовного контенту, то варто згадати про канал “Ціна держави”.

Ось невеличка добірка корисних відео:

Невидима рука ринку

Парадокс ощадливості

Закон порівняльної переваги

Реп-батл українською: економісти Джон Кейнс проти Фрідріха Хаєка

Ігри

Гейміфікацію сміливо можна назвати одним із головних трендів у навчанні. Гра дає можливість дитині переживати емоції, які стають потужним каталізатором для запам’ятовування. У грі дитина приміряє на себе певну роль, тобто повністю занурюється у процес ухвалення рішень. Це привчає не тільки виважено щось вирішувати, але й брати на себе відповідальність за їхні наслідки.

Розпочати грати можна як з класичної “Монополії”, так і з різних адаптацій: “Капіталіст”, “Бізнес-клуб”, “Банкір” та інші. Якщо ви не стоїте осторонь від комп’ютерних ігор, то можна спробувати економічні стратегії на кшталт SimCity.

Онлайн-інструменти

Якщо поєднати два попередні способи, то вийде те, що можна назвати “онлайн-інструменти”. Але вони складніші, ніж мультфільми та ігри. Наприклад, проект “Ціна держави” в інтерактивній формі пояснює такі, здавалось би, нудні та нецікаві поняття як “податки” та “бюджет”. Кожен відвідувач, навіть школяр, може досконально розібратися, на що держава витрачає податки та чому вони важливі.

Проект пояснює, що немає державних грошей, а є гроші платників податків, які сплачуються в державний та місцеві бюджети. Це виховує свідоме ставлення до економіки України не тільки у школярів, а і в дорослих. Проект пропонує такі інтерактивні інструменти: Рахунок від держави, Пенсійний калькулятор, Симулятор бюджету, Бізнес-калькулятор та інші. На сайті також можна знайти інфографіку, яка візуалізує багато важливої інформації про державну економіку.

Чому це важливо

Мало тих, кому цікаво вивчати економічну теорію – більшість людей цікавить, як стати багатим. Мало тих, кому цікаве функціонування фінансових установ – більшість людей цікавить, як розпоряджатися грошима. Та, водночас, вивчення економіки дає змогу знайти відповіді на ці запитання.

Економіка чимось нагадує метеорологію: усі закони ніби зрозумілі, а передбачити зміну погоди можна лише в загальних рисах. І чим більше ви орієнтуєтеся в цих рисах, тим багатшими, успішнішими та незалежнішими будете.

“Нова українська школа”

Титульне фото: автор realinemedia, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення