Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Виховати у дитині глядача. Досвід шкільних кіноклубів

Світлана Стрельчук, бібліотекарка Каховського навчально-виховного комплексу “Гімназія-спеціалізована школа І ступеня з поглибленим вивченням іноземних мов”, самотужки організувала у школі кіноклуб, бо в місті немає жодного кінотеатру. Там показують фільми з Міжнародної програми фестивалю Чілдрен Кінофест (що проводиться за сприяння ЄС в Україні).

Щороку кіно можна подивитись безкоштовно на початку шкільних канікул у 22 містах. У межах проекту “Кіноклуб” вчителі можуть безоплатно отримати фільми для уроків, позакласних занять, а ще – влаштувати у своєму місті чи школі постійний кіноклуб. Усі фільми фестивалю – для дітей та про дітей. Шкіл, що долучились, в Україні вже понад 100. Аби отримати фільми, треба заповнити заявку.

Журналістка “Нової української школи” поговорила з пані Світланою про те, чому важливо показувати дітям кіно, як діти реагують на спільні перегляди, та як це “виховати у дитині глядача”.

ВЛАШТУВАТИ ВЛАСНИЙ КІНОТЕАТР

Пані Світлана дізналась про Чілдрен Кінофест із соцмереж. Каже, одразу зареєструвалась, зібрала дітей і поїхала на фестиваль до Херсона. Там – найближчий кінотеатр. Через те, що в Каховці кінотеатру немає, у місті втрачається культура перегляду фільмів – вважає бібліотекарка.

“Навіть коли в палаці культури влаштовували безкоштовний перегляд фільмів, людей було мало. Містяни просто втратили звичку ходити в кіно. До цього треба привчати зі школи. Пояснювати, що перегляд фільму в кінотеатрі – це не зовсім те, що вдома на дивані. Значення має також поведінка у громадських місцях”, – говорить пані Світлана.

Відтак, бібліотекарка вирішила організувати кіноклуб. Уже майже рік кіно дивляться у шкільній бібліотеці. Пані Світлана показує фільми групі подовженого дня, з якою займається після уроків. З рештою класів працює, домовляючись з класними керівниками. Часом погоджують з учителями, аби протягом 2-3 уроків показувати учням фільми.

Пані Світлана каже, що такі перегляди – це додатковий плюс для батьків. Як мінімум, є більше тем, аби обговорити з дитиною, наприклад, дорогою з чи додому. Крім цього, часом на кінопокази приходять вихователі та вчителі. А старші діти запрошують друзів з інших шкіл та батьків.

Кінопокази ділять маленькими перервами – діти не можуть так довго сидіти. Після цього обговорюють побачене, використовуючи методичні матеріали до фільмів. Часто кіно підбирають тематично. Наприклад, до шкільних місячників. Цього разу – місячник відкритих виховних просторів. У каховській школі такий простір називається “Наша академія наук”. Тому дивитимуться фільм “Земля: один вражаючий день”.

“Я завжди дивуюсь тому, як діти дивляться фільми в колективі. Це – зовсім інше сприйняття. Після фільмів вони діляться досить дорослими думками. Якось хлопчик помітив, що в чорно-білому мультику діти стають кольоровими, коли читають книжку. І тоді каже: “Це від книжок у них в житті колір з’являється”. Звісно, мені, як бібліотекарці, чути такі висновки дуже приємно”, – ділиться жінка.

Вона каже, що, періодично дивлячись фільми, діти стали значно уважнішими та більш сконцентрованими, їм є з ким обговорити те, що відбувається. До того ж, так діти вчаться співпереживати.

“Коли ми дивились “Операція Арктика”, діти буквально завмерли. А згодом учні із задніх рядів підійшли до передніх і обійняли їх. Я була шокована”, – розповідає пані Світлана.

За словами бібліотекарки, дітям важливо дивитись фільми про дітей або зняті дітьми, бо вони бачать у героях себе, проводять паралелі. Крім цього, нині учні 5-7 класів знімають фільм для Національного конкурсу короткометражних фільмів, створених дітьми в межах Чілдрен Кінофесту. Тема фільму – булінг у школі.

“У фільмі йтиметься про дівчинку, яка не хоче ходити до школи, бо її там цькують. Усе закінчується взаємоповагою та розумінням однокласників, але сюжет насичений. Є кадри, де дівчинка просто зривається”, – розповідає пані Світлана.

Детальніше про те, хто та як може зняти фільм для конкурсу, можна прочитати тут. Діти можуть подавати заявки на участь до 21 квітня 2019 року.

Більше про Чілдрен Кінофест читайте за цим посиланням.

Знайти короткий опис фільмів та дидактичні матеріали можна тут.

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Читайте також наш інший текст “Виховати у дитині глядача. Досвід шкільного кіноклубу

Фото надані організаторами проекту

Матеріали за темою

Обговорення