Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Листопада 2017

Аудит вступної кампанії-2017: як вплинули коефіцієнти та додаткові бали

Дослідження аналітичного центру “CEDOS”, проведене для аудиту вступної кампанії 2017 року року, визначило вплив сільського, регіонального та інших коефіцієнтів.

Про це йдеться в довідці аудиту.

Бали, отримані випускниками сільських шкіл на ЗНО, множилися на коефіцієнт 1,02. Це дозволило 3% таких вступників подолати бар’єр для вступу у виші на бюджет, а 23% – вступили би на бюджет і без коефіцієнту. Ще 36% – пройшли на навчання за контрактом, а 38% – взагалі не змогли вступити. Всього у вступній кампанії до вищих навчальних закладів у 2017 році брали участь 28 тисяч абітурієнтів із сільської місцевості.

Основна “гільйотина”, яка відсіває вступників із сільської місцевості, починає діяти задовго до власне вступної кампанії. Більшість (56%) випускників сільських шкіл не беруть участі у вступній кампанії на бакалаврат. Частина з них не долає ЗНО, частина вступає на рівень молодшого спеціаліста, частина взагалі не продовжує навчання“, – зазначають у довідці.

Регіональний коефіцієнт для вишів у Києві був 1, у Дніпрі, Львові Одесі та Харкові – 1,01, для університетів Донецької та Луганської областей, переміщених вишів – 1,03, в університетах у більшості міст – 1,02.

Найбільше бюджетних міст на денну форму бакалаврату цей коефіцієнт приніс Львівському університету – 223, Харківському – 165 та Чернівецькому – 147. При цьому Чернівецький університет завдяки коефіцієнту отримав 17,5% своїх бюджетних місць.

Найімовірніше, регіональний коефіцієнт, незалежно від його числового значення, буде діяти здебільшого на користь популярних університетів“, – вважає комісія.

Призерам Всеукраїнських олімпіад та Всеукраїнського конкурсу-захисту МАН додавали 10 балів до результатів ЗНО. У 2017 році таких людей було 519.

89 з них (17 %) подолали бар’єр завдяки цьому коефіцієнту, а 430 (83%) – вступили би на бюджет і без цих балів. При цьому зазначається, що призери олімпіад та МАН обрали спеціальності з найвищим прохідним бар’єром – 189-194 бали.

Додаткові бали за підготовчі курси при університетах допомогли 1% абітурієнтів вступити на бюджет. При цьому цей коефіцієнт допомагав лише кожному п’ятому, хто пройшов відповідні курси. Решта отримали би бюджетне місце і без них.

За профорієнтаційні олімпіади у вишах до 20 додаткових балів отримали 575 людей, а 47 (8%) з них цей коефіцієнт дав можливість вступити на бюджет.

Завантажити документ можна за цим посиланням.

Нагадаємо, дослідження результатів ЗНО за 2016 рік з математики та української мови показало, що є розрив у якості освіти між сільськими та міськими школами, проте ще більший розрив між гімназіями та ліцеями і звичайними навчальними закладами.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Tim Gouw, Unsplash


Обговорення