Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

7 Листопада 2017

Гриневич виступила в штаб-квартирі НАТО щодо освітнього закону

Україна готова врахувати рекомендації Венеціанської комісії щодо нового освітнього закону, якщо вони не шкодитимуть вивченню української мови.

Про це сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час виступу перед послами країн-членів НАТО у штаб-квартирі Альянсу, передає прес-служба МОН.

Одним із основних питань послів країн-членів НАТО було, чи готова Україна імплементувати рекомендації Венеціанської комісії. На це Гриневич відповіла, що лише за умови, якщо ці рекомендації дозволять кожному українцю належно володіти державною мовою.

Закон не обмежує жодних конституційних прав громадян України  представників національних меншин. Навпаки, новий закон “Про освіту” передбачає ширші можливості для використання їхнього законного права на рівний доступ до якісної освіти у всій країні. Я хотіла б підкреслити, що ми прагнемо говорити з нашими партнерами мовою не політичних, а освітніх аргументів <…> Ми прагнемо до подальшої співпраці та спілкування з партнерами. Однак ми сподіваємось, що наша відкритість відповідатиме адекватному розумінню наших аргументів“,  сказала Гриневич.

Міністр зазначила, що Україна розглядає впровадження реформ як запезпечення європейського майбутнього країни.

Закон “Про освіту” є найважливішим законодавчим актом, аби розпочати довгострокову реформу освіти. Закон переймає найкращі європейські практики, такі як навчання на основі компетентностей, автономія шкіл та професійна свобода вчителів“,  зазначила Гриневич.

Міністр також підкреслила, що закон імплементує європейські цінності в національну систему освіти, включаючи положення, які дозволяють національним меншинам вивчати свою мову та навчатися на ній.

На жаль, деякі непорозуміння та політичні зловживання затьмарили суть закону. Я маю визнати, що ми дуже розчаровані поведінкою деяких європейських партнерів, які культивують та поширюють міфи про основні поняття закону”, – зазначила керівниця МОН.

Нагадаємо, 28 вересня Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії. А 12 жовтня ПАРЄ ухвалила в своїй резолюції майже всі поправки угорців та румунів.

У МОН зазначили, що ця резолюція має рекомендаційний характер, та повідомили, що висновок Венеціанської комісії з’явиться не раніше кінця 2017 року. Після цього Україна домовилась з Польщею та Болгарією щодо імплементації мовної статті.

Також у Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах. Міносвіти планує поступово збільшувати відсоток викладання українською в школах національних меншин так, щоб у старших класах 60% предметів викладали державною мовою.

Повний текст мовної статті є тут.

Фото: прес-служба МОН


Обговорення