Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Вересня 2017

Лілія Гриневич розказала про причини впровадження 12-річки

Щоб сформувати в дитині всі компетентності, передбачені Новою українською школою, потрібно більше навчального часу. Це одна з причин, чому реформа освіти передбачає 12-річне навчання.

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич в інтерв’ю Громадському радіо.

Інша причина впровадження 12-річки — те, що учні не встигають поглиблено вивчити предмети, з яких мають складати ЗНО.

“Чи вам знайома ситуація, що сьогодні відбувається в старшій дворічній школі? Діти не встигають за два роки все опанувати і поглиблено вивчити предмети, з яких їм потрібно потім складати іспити і вступати до вишів. Закінчується все тим, що вони півроку в 11 класі не відвідують школу, а ходять до репетиторів, за що батьки платять кошти. Ми більше не можемо з боку держави економити на цих дітях”, — зазначила міністр.

Вона також наголосила, що в чинній школі, яка ґрунтується “на відтворенні знань, яка перевантажує і не дає необхідних для життя умінь і цінностей”, сенсу збільшувати термін навчання нема.

“Але якщо це буде школа з новими стандартами, змістом, результатами та методиками, тоді є сенс і потреба”, — сказала Лілія Гриневич.

Окрім того, очільниця МОН нагадала, що перший 12-й клас з’явиться в дітей, які підуть до школи у 2018/2019 навчальному році.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів. Новий закон, зокрема, запроваджує перехід на 12-річну середню освіту, починаючи з учнів, які підуть до перших класів у 2018/2019 навчальному році.

Із запровадженням 12-річного терміну навчання в загальноосвітніх школах МОН планує скоротити термін навчання на бакалавраті до трьох років.

Фото: автор – Štefan Štefančík, Unsplash


Обговорення