Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

23 Листопада 2017

МОН передало Кабміну проект постанови про створення Держслужби якості освіти

Міністерство освіти і науки передало Кабінету Міністрів проект постанови “Про утворення Державної служби якості освіти України”.

Про це повідомив на форумі “Україна на шляху децентралізації освіти” голова Державної інспекції навчальних закладів Руслан Гурак, який має очолити нову службу.

Щойно міністр освіти і науки Лілія Гриневич підписала проект постанови “Про утворення Державної служби якості освіти України”, і ми його відправили до Кабінету Міністрів. Власне, ми сподіваємося, що на наступному тижні чи через тиждень ми все-таки утворимо Державну службу якості освіти і вона почне працювати“, – сказав Гурак.

Також він зазначив, що після ухвалення проекту Кабміном потрібно буде затвердити положення служби.

Наші плани – розпочати діяльність служби з 1 січня 2018 року“, – додав Гурак.

Нагадаємо, за новим освітнім законом, замість інспекцій, з якими в школи приїжджали управління освіти, нова Державна служба якості освіти раз на 10 років проводитиме аудити навчальних закладів.

Нова служба матиме більший штат у порівнянні з Державною інспекцією навчальних закладів, оскільки отримає ширші повноваження.

Повноваження нового органу центральної влади (ДСЯО – ред.) набагато ширші, ніж були в ДІНЗ. Ми маємо нові процедури – інституційний аудит, затвердження освітніх програм (крім типових і тих, що розроблені на основі типових), акредитацію громадських фахових об’єднань, що здійснюватимуть незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності, ведення відповідного реєстру“, – пояснив Гурак.

Також служба проводитиме моніторинг якості освіти та за дорученням міністра контролюватиме дотриманням вимог стосовно організації зовнішнього незалежного оцінювання.

Також Міністерство освіти і науки надало роз’яснення, що атестації шкіл уже відмінено новим законом “Про освіту”, і для набуття чинності цієї норми не потрібно додаткових документів.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Burst, pexels.com


Обговорення