Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Травня 2018

На Закарпатті відкрили шостий в регіоні інклюзивно-ресурсний центр

У селищі Міжгір’я на Закарпатті відкрився інклюзивно-ресурсний центр, в якому працюватимуть логопеди, дифектологи, психологи та вчителі лікувальної фізкультури.

Про це повідомили на сайті МОН.

Центр працюватиме на базі місцевої спеціалізованої школи.

Фахівці центру складатимуть оцінку розвитку за кількома напрямами  фізичний та психологічний розвиток, мовлення, навчальна діяльність. У разі виявлення у дитини особливих освітніх потреб, спеціалісти мають сформувати для неї індивідуальну програму розвитку. Такі центри замінюють застарілу систему психолого-медико-педагогічних консультацій. Це вже шостий ІРЦ в області, загалом їх планують відкрити близько вісімнадцяти”, – розповіла методист обласного методичного центру при Закарпатській ОДА Наталія Бокоч.

У закладі є тренажери та обладнання, які стимулюють інтелектуальний розвиток. Крім того, там надаватимуть консультації батькам дітей з особливими освітніми потребами та рекомендуватимуть, в якій формі краще здобувати освіту.

У нашому районі є діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах. Вони вчаться у звичайних класах з іншими дітьми, але при цьому відвідують корекційні заняття. До речі, саме зміст таких занять визначатимуть під час комплексної оцінки в ІРЦ. Також маємо 2 класи зі спеціальною навчальною програмою”, – пояснила директор Міжгірського ІРЦ Оксана Пряха.

Нагадаємо, МОН затвердило перелік обладнання для інклюзивно-ресурсних центрів.

До початку нового навчального року в Україні планують відкрити 500 інклюзивно-ресурсних центрів.

Також розпочався пілотний запуск онлайн-курсу з інклюзивної освіти для вчителів початкових класів.

Фото: автор – Wavebreakmedia, Depositphotos


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.