Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Березня 2019

Педагогіка партнерства: освітяни розробили документ про співпрацю в школі

ГО “Смарт освіта” напрацювала меморандум про співпрацю в школі, який доопрацьовуватимуть з учнями, вчителями, батьками та освітніми експертами.

У Києві 18 березня відбулося експертне обговорення документу.

Меморандум описує нові принципи та правила взаємодії всіх учасників освітнього процесу, уможливлює якісний і конструктивний діалог між ними.

Документ – це результат фасилітованих зустрічей між батьками, вчителями та учнями, що проводились у 6 пілотних школах Києва, Чернігова, Харкова, Краматорська, Тернополя та Миколаєві. На них обговорювали проблемні питання та шукали ефективні та прийнятні для всіх форми взаємодії.

Тепер цей документ запропонували для обговорення і допрацювання освітнім експертам, представникам МОН та шкіл. 21 березня відбудеться ще одне обговорення  громадське, на яке організація запрошує всіх охочих.

Після всіх доопрацювань цей документ запропонують як типовий для впровадження в школах.

За словами координаторки проекту Зої Звиняцківської, це рамковий документ, який має на меті зафіксувати засадничі принципи взаємодії та комунікації між вчителями, учнями та дітьми в ключових сферах шкільного життя.

“Ідея створення меморандуму виникла в мене, коли я зрозуміла, що в школі не вистачає правил – в найширшому розуміння цього слова. Йдеться не про розклад додаткових занять, наявність чи відсутність форми або години, коли батьки можуть телефонувати вчителям, – йдеться про ключові правила взаємодії всіх учасників освітнього процесу, які випливають зі світоглядних положень нового закону “Про освіту” та кінцевої мети реформи НУШ, – пояснила Звиняцьківська.

Нагадаємо, у межах проекту “Педагогіка партнерства як фундамент Нової Української Школи” обрали шість шкіл. Учителі, батьки та учні цих закладів домовлялись про нові правила співіснування у своєму закладі.

Проект відбувається за підтримки програми “Долучайся” Пакт, USAID та заохочення з боку Міністерства освіти та науки.

“Нова українська школа”

Фото: автор – lenetssergey, Depositphotos


Обговорення