Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

29 Серпня 2018

Першачки отримають підручники із запізненням – МОН змінить процедуру експертизи і закупівлі

Міністерство освіти і науки реорганізує Інститут модернізації змісту освіти через порушення термінів друку підручників для 1-го, 5-го та 10-го класів.

Про це повідомила міністерка освіти і науки Лілія Гриневич, передає прес-служба МОН.

Так, очікувані терміни поставок підручників для 5-го класу  серпень-вересень, для 1-го  вересень-жовтень, для 10-го  листопад.

За словами Гиневич, є чотири основні причини затримок: блокування закупівель видавництвами через судові позови, обмежені поліграфічні потужності України, погана процедура експертизи підручників та інституційна слабкість.

Через це міністерка призначила аудит ІМЗО на 4 вересня-5 жовтня – він передбачає звільнення всіх працівників та проведення повторних конкурсів на посади.

До того ж, від інституту заберуть повноваження експертизи підручників. Тепер експертизою займатиметься Навчально-методичний центр з питань якості освіти.

Сама екпертиза також зміниться:

  • усі експерти будуть проходити обов’язкове навчання;
  • експертиза кожного підручника проводитиметься декількома експертами;
  • експерти отримуватимуть кращу заробітну плату;
  • платформа для проведення експертизи буде автоматизована;
  • буде визначено перелік критеріїв, яким мусить відповідати підручник;
  • експерт відповідатиме за якість проведення експертизи;
  • оцінка експертів буде максимально конкретизованою.

Окрім того, МОН планує змінити процедуру закупівлі підручників.

Ілюстрація: МОН

Очільниця МОН зазначила, що хоч у вересні першачкам і не знадобляться підручники, проте отримати їх вчасно є дуже важливо для вчителів.

“Аби вчитель міг взяти його в руки, ознайомитися, спланувати його використання на уроках. Окрім цього, я розумію, що відсутність підручника – додатковий стрес для вчителя, який, враховуючи проблеми із закупівлею обладнання та початком реформи, й так перебуває у високій нервовій напрузі.

Мені прикро, що вам, а також учням та батькам першокласників доводиться переживати цей стрес. Вибачте, це відповідальність не лише органів місцевого самоврядування, а й нас усіх, тому я прошу за це вибачення, – сказала Гриневич.

Окрім того, на перші 4 тижні навчання навчання першачків МОН розробили матеріали для вчителів з цілями на тиждень, описом активностей, вправ та завдань. Матеріали доступні за цим посиланням.

“Я закликаю вчителів не просити батьків докуповувати підручники, не просити їх купувати друковані зошити. Перший місяць вам вони будуть не потрібні”, – звернулася очільниця МОН.

Нагадаємо, ІМЗО опублікував електронні версії підручників для 1 класу.

Фото: автор – klimkin, Pixabay


Обговорення