18 Липня 2018

Пояснюємо фізичні явища цікаво – експерименти для вчителів, батьків і учнів

Проект “Розвиток дитини” пропонує батькам, вихователям та вчителям прості експерименти, що дозволять продемонструвати та пояснити дітям деякі фізичні явища. 

Про це йдеться на сайті Osvita.ua.

Перевіряємо здатність води розчиняти речовини:

  • змішайте олію з куркумою  так олія стане жовтішою;
  • залийте олію в баночку по вінця, щоб у банці не лишилося повітря;
  • проколіть у кришці дірку й опустіть баночку у воду.

Олія легша від води і відразу почне підніматися з банки нагору, а вода заповнюватиме банку. У вас запрацює справжнісінький вулкан. А якщо додасте кілька камінців на дно посудини  матимете підводний вулкан.

Фізичні явища з розділу оптики:

  • візьміть шматок мила з гострим кінцем;
  • нанесіть на дзеркало візерунок таким чином, щоб усі лінії виходили з однієї точки.

Людина подумає, що дзеркало тріснуло від удару. Лінії відображаються в дзеркалі  і створюється ілюзія, що дзеркало тріснуло. Після здивованих вигуків візьміть суху ганчірку і зітріть “тріщини”.

Досліджуємо щільність:

  • наповніть контейнер водою;
  • покладіть апельсин у контейнер і спостерігайте;
  • тепер почистіть шкірку і покладіть апельсин знову в контейнер.

Коли ви поклали апельсин уперше, він сплив, а коли зняли з нього шкірку  імовірно, потонув. Справа в тому, що шкірка апельсина містить мікроскопічні повітряні бульбашки, і, оскільки щільність повітря менша від щільності води, то ці бульбашки утримують апельсин на поверхні. Знявши шкірку, ви позбавляєте апельсин цього повітряного жилета.

Окислення і нагрівання:

  • вичавіть трохи лимонного соку ;
  • додайте кілька крапель води;
  • змішайте воду і лимонний сік ложкою;
  • вмочіть ватну паличку в суміш;
  • напишіть повідомлення на білому папері.

Зачекайте, доки сік висохне і стане повністю непомітним. Коли ви будете готові прочитати ваше секретне повідомлення, нагрійте папір, тримаючи його поруч із лампочкою.

Лимонний сік  це органічна речовина, яка окислюється і під час нагрівання стає коричневою. Розведений у воді лимонний сік дуже важко помітити.

Фото: автор – 3dman_eu, Pixabay


Обговорення