Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Березня 2019

Сертифікація: хто вивчатиме практичний досвід вчителів

Експертами під час сертифікації вчителів будуть педагоги з досвідом роботи у початковій школі, тренери НУШ і майбутні супервізори.

Про це розповів директор Департаменту акредитації та моніторингу Державної служби якості освіти Іван Юрійчук в інтерв’ю газеті “Освіта України”.

Супервізорами будуть вчителі та методисти обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, які пройшли відповідне навчання. Держслужбовці ж не зможуть бути експертами.

Вчителям не треба хвилюватися за те, що до них прийде людина, яка останній раз була у початковій школі, ще коли сама там навчалася. До фахівця (а ми впевнені, що на сертифікацію йдуть спеціалісти найвищого класу) повинен прийти фахівець такого самого рівня. Вони мають розмовляти однією мовою, і це не повинна бути перевірка в жодному разі. Це  розмова, бесіда, обмін досвідом між професіоналами своєї справи, – сказав Юрійчук.

Всього буде понад 500 експертів. Одна експертна група складатиметься не менше, ніж з двох людей.

Учителів попереджатимуть про приїзд експертів у школу не раніше як за п’ять днів і не пізніше як за три.

Нагадаємо, цього року участь у сертифікації візьмуть 859 вчителів початкових класів. Педагоги, які успішно пройдуть сертифікацію, отримають 20% надбавку до зарплатні.

Раніше уряд опублікував положення про сертифікацію вчителів. Інформація про проходження сертифікації поки що буде закритою.

Незалежне тестування вчителів під час сертифікації складатиметься зі 100 завдань. Також затверджені методика та форма експертного оцінювання.

“Нова українська школа”

Фото: Pixabay


Обговорення