Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Листопада 2017

Школярі кажуть, що вчителі принижують учнів перед усім класом – опитування

22% школярів, опитаних у 20 українських школах, стверджують, що вчителі періодично принижують учнів перед усім класом.

Такі результати пілотного моніторингу стану освіти в сфері прав людини та дотримання принципів прав людини в навчально-виховному процесі в школах, йдеться на сайті Центру інформації про права людини.

29% школярів повідомили, що вчитель періодично публічно коментує зовнішній вигляд учня. Так само 29% школярів стверджують, що вчитель періодично грубо розмовляє з учнями. 40% школярів вказали, що їх затримують на перерві після уроку“,  зазначають у повідомленні.

Також 2% опитаних стверджують, що вчитель періодично застосовує до учнів фізичну силу, а 56%  що цього ніколи не робить.

П'ята частина школярів кажуть, що вчителі принижують учнів - опитування

Методистка кабінету розвитку освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, експертка програми “Розуміємо права людини” Ірина Костюк розповіла, що опитані вчителі часто не визнають своїх порушень.

Вчитель вважає, що якщо він дав потиличника, або шарпнув дитину, або викинув її кросівки за вікно, бо здалося, що вони брудні, то це не є застосуванням фізичної сили“,  говорить Костюк.

Вона також зазначила, що педагоги часто не вміють читати законодавство, не читають нормативних документів, які стосуються діяльності шкіл, і не знають, що записано в шкільному статуті.

Водночас Українська Гельсінська спілка з прав людини, яка робила дослідження, зауважує, що опитування не є повністю репрезентативним, оскільки в ньому взяли участь учні, вчителі і батьки близько лише 20 шкіл по всій Україні, які є учасниками проекту “Школа  територія прав людини”.

Щоправда, опитування дозволило виявити тенденції проблем у сфері освіти з прав людини та в сфері дотримання прав людини.

Фото: автор – Liam Welch, Unsplash


Обговорення