Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Березня 2018

У центрі оцінювання якості освіти розповіли, як тестування PISA відбуватиметься в Україні

В Українському центрі оцінювання якості освіти розповіли, як цього року відбуватиметься перше для України тестування компетентності учнів PISA.

Про це повідомили на сайті центру.

Згідно із наказом Міністерства освіти і науки №138 від 13 лютого, тестування PISA-2018 в Україні проведуть з 15 квітня до 30 травня. Цього року провідною галуззю для оцінювання буде читацька грамотність.

В основному етапі візьмуть участь орієнтовно 6 500 учасників із 273 закладів освіти. Від кожного закладу освіти до вибірки учасників увійдуть від 3 до 38 учнів/студентів. Фінальна вибірка закладів освіти формується міжнародним партнером програми WESTAT на підставі даних про всі заклади освіти країни, де навчаються 15-річні підлітки (а це загальноосвітні школи, ліцеї, гімназії, професійно-технічні заклади, коледжі тощо)“, – пояснили у центрі.

Після того, як WESTAT обере заклади, у кожному з них визначать учасників оцінювання. Українські підлітки проходитимуть тести на папері.

Процедури його проведення подібні до процедур зовнішнього незалежного оцінювання: у пункті тестування на базі закладу освіти, у якому навчаються учні/студенти-учасники дослідження, працюватимуть інструктори, які роз’яснюватимуть учасникам тестування послідовність роботи з тестовим зошитом, стежитимуть за порядком в аудиторії, часом початку та закінчення роботи. Процедура тестування стандартна: вона однаково реалізується в усіх країнах/економіках-учасницях PISA“, – йдеться у повідомленні.

Тестування триватиме 2 години і матиме невелику перерву. Всього буде 30 варіантів зошитів, тому кожен учасник отримає свій варіант. Це допоможе уникнути списувань та підказок від інструкторів.

Тестові завдання в зошитах представлені в декількох форматах: вибір одного з варіантів відповіді, надання короткої відповіді або розгорнутої відповіді. Найбільше завдань на надання розгорнутої відповіді. У кожному тестовому зошиті будуть завдання на читання. Окрім них, учні/студенти виконуватимуть також завдання з математики і/або природничо-наукових дисциплін“, – зазначили в центрі.

У центрі також наголошують, що завдання PISA – компетентнісні, що поки є незвичним для української освіти.

До їх виконання особливо підготуватися неможливо, однак можна ознайомитися з прикладами завдань, а також поясненнями до них. Такі матеріали розміщено на офіційному сайті PISA в Україні в розділі “Приклади завдань”.

Фахівці УЦОЯО також підготували методичні матеріали для вчителів. Ці матеріали можна використовувати в освітньому процесі, зокрема роздруковувати приклади тестових завдань і надавати їх учням/студентам для виконання під час занять. Відповідні розділи містяться в посібниках “PISA: читацька грамотність“, “PISA: природничо-наукова грамотність“, “PISA: математична грамотність“, – зазначено у повідомленні.

Оцінювання лише грамотності студентів з читання, математики й природничо-наукових дисциплін не забезпечить одного із основних завдань тестування – вивчення чинників ефективності навчання для вдосконалення освітніх практик.

Щоб виконати це завдання, PISA використовує так звані контекстні анкети, які дають можливість зібрати різноманітні дані про учасників тестування (піклування про учнів/студентів і їхня підтримка з боку батьків, навчання в ранньому дитинстві, наявність в учнів/студентів мотивації до навчання тощо). Кожен учень/студент відповідатиме на запитання анкети впродовж 35 хвилин.

Крім учнів/студентів, в анкетуванні візьмуть участь ще й керівники закладів освіти. Інформація з анкет допоможе простежити зв’язок між тим, як учні виконують завдання PISA, і різними чинниками, які можуть упливати на навчальну успішність (наприклад, міграційні процеси в державі, гендерна політика, соціально-економічне становище учнів/студентів, їхнє ставлення до закладу освіти, використання учителями різних освітніх практик тощо)“, – розповіли в УЦОЯО.

Інформацію про вміст цих анкет та їхню мету можна знайти за цим посиланням.

За результатами тестувань у 81 країні, фахівці ОЕСР підготують міжнародний звіт. Згодом його перекладуть на українську мову. Також українські фахівці зроблять національний звіт, у якому мають висвітлити найбільш цікаву інформацію про результати нашої країни.

Важливо також наголосити, що результати оцінювання окремих учнів/студентів і закладів освіти в національному звіті не відображатимуться. Натомість Україна отримає дані про успішність різних категорій учнів/студентів залежно від місця їх проживання, типу закладу освіти, у якому вони навчаються, тощо. Ці дані будуть оприлюднені в грудні 2019 року“, – наголосили в центрі.

Також зазначається, що отримані після тестування дані можуть послугувати ефективним змінам не окремих учасників, а освітньої політики загалом.

Нагадаємо, тестування рівня освіти PISA 2018 року включатиме розділ “глобальна компетентність”, який перевірятиме уміння учнів зрозуміти та оцінити різні погляди на світ.

Дослідження PISA за 2006 та 2009 роки показали, що учні, які мають несприятливі передумови для навчання, не приречені показувати низькі результати.

Читайте також переклади тез досліджень PISA “Як булінг впливає на рівень навчання”“Як оплачувана робота впливає на успішність дітей у школі” та “Як заняття спортом впливають на успішність дітей у школі”.

Ілюстрація: УЦОЯО


Обговорення