Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Лютого 2019

Учні з нежитем та кашлем можуть ходити до школи за певних умов – МОЗ

Якщо в учня є нежить або кашель, це необов’язково означає, що йому не можна відвідувати школу.

Про це йдеться в поясненнях лікарки-педіатра Анастасії Бикової-Шелевицької, опублікованих на fb-сторінці керівниці МОЗ Уляни Супрун.

“За рекомендаціями Американської Академії Педіатрії, нежить чи кашель, який триває після перенесеної хвороби, не є завадою для відвідування садочка чи школи.

Лише у випадку, якщо виконуються всі три умови: дитину оглянув лікар і дозволив піти до навчального закладу, температура менша за 38 градусів (важливо, що температура має бути в нормі сама по собі, а не в результаті зниження ліками) та дитина жвава, активна та адекватна, добре почувається, сама собі зможе дати раду без допомоги вчителів чи вихователів пояснила лікарка.

Винятками є епідемії грипу, коли кашель, нежить чи хворе горло  вагома причина залишити дитину вдома. 

Також відпускати дитину до школи не можна у таких випадках:

  • Коли через хворобу дитина не може брати участь в усіх заняттях. Тобто вона втомлюється, потребує сну, в поганому гуморі, плаксива і неактивна. Зверніть увагу, що таке може бути та за відсутності респіраторних симптомів. 
  • Під час гострої фази інфекційного захворювання, коли температура понад 38 та є респіраторні симптоми.
  • Коли дитина має вигляд хворої: плаче, дихання ускладнене, чи є висипання, яке швидко поширюється. 

Надійний захист від грипу дає щеплення. Та ж Американська Академія Педіатрії наполягає на вакцинації проти грипу дітей, старших за 6 місяців. За відсутності протипоказань таке щеплення потрібно робити дітям щороку” наголосила Бикова-Шелевицька.

Якщо ви не впевнені, чи дитина може відвідувати заклад освіти, варто проконсольтуватись з лікарем.

Нагадаємо, як зазначає адвокат, член комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України Олег Юдін, заборона відвідувати школу учням без щеплення від кору не порушує їхніх конституційних прав на освіту.

Фото: автор – Semevent, Pixabay


Обговорення