Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Липня 2018

Угорська громада наполягає, щоб у школах можна було викладати виключно угорською

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла, що попри послаблення вимог від самої Угорщини, угорська громада в Україні продовжує наполягати на викладанні в школах виключно угорською мовою.

Про це вона повідомила в інтерв’ю “Главком”.

Гриневич зазначила, що нещодавно перемовини з Угорщиною мали великий поступ – глава МЗС цієї країни Петер Сійярто заявив, що вони вимагають від України лише виконання рекомендацій Венеціанської комісії. Це означає, що держава відмовилась від вимоги викладання виключно угорською мовою.

“Але в чому полягає інший бік медалі? Вони сказали ще одну річ: ви повинні домовитися з угорською громадою. У нас нещодавно були ці перемовини, вони були довгими, але ми знайшли багато позитивних рішень. Наприклад, як удосконалювати вивчення української.

Але представники громади далі продовжують стояти на позиції – 100% предметів угорською мовою. Тобто вони заявили про рекомендації Венеційської комісії, але ці рекомендації не вимагають вносити зміни в мовну статтю закону “Про освіту”. А наша угорська громада, її лідери, які безпосередньо контактують з паном Сійярто і з Угорщиною, наполягають на цих змінах”, – розказала керівниця МОН.

Вона також сподівається, що Конституційний суд “поставить крапку”, розглянувши мовну статтю нового закону “Про освіту”.

Нагадаємо, угорський уряд більше не вимагає від України відмовитись від мовної статті нового закону “Про освіту”.

Перед тим, у лютому 2018-го лідери угорської громади відмовлялись від консультацій з МОН. На початку червня перемовини відновились.

11 грудня 2017 року Венеціанська комісія ухвалила рішення щодо статті 7 закону “Про освіту”. Ми опублікували повний текст висновків “Венеціанки” англійською мовою та переклад її заключної частини.

Міністерство освіти і науки оприлюднило свою позицію стосовно цих висновків. Там, зокрема, наголошується, що МОН готове прийняти рекомендацію комісії щодо подовження перехідного періоду впровадження мовної статті.

14 лютого 2018 року Кабмін схвалив законопроект, який має збільшити перехідний період впровадження мовної статті закону “Про освіту” до 2023 року.

Також МОН показало три моделі впровадження мовної статті та заявило, що готове звільнити від мовних вимог приватні школи. Згодом МОН розробило Дорожню карту імплементації мовної статті.

Окрім того, Україна і Болгарія підписали декларацію щодо мовної статті закону “Про освіту”.

Фото: автор – alebloshka, Depositphotos


Обговорення