Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Листопада 2018

Україна ділитиметься досвідом шкільної реформи з Норвегією

Україна домовилась з Норвегією про обмін досвідом з впровадження реформ освіти.

Про це домовились міністерка освіти і науки України Лілії Гриневич та міністр освіти і інтеграції Норвегії Ян Торе Саннер на зустрічі в Осло, повідомили на сайті МОН.

“Побудова партнерства з Україною важливий напрям роботи для нас. Ми підтримуємо низку реформ, які здійснює сьогодні ваша держава. І ми хочемо й надалі бути для вас хорошим партнером, тому ми можемо розглядати різні формати для покращення нашої взаємодії. Ми також хочемо, щоб між Норвегією та Україною було більше горизонтальних зв’язків – між окремими інституціям, університетами тощо”, – зазначив норвезький міністр.

Норвезька реформа шкільної освіти розпочнеться 2020 року і триватиме 12 років. Тобто принцип змін той самий, що й в Україні, – порічне впровадження, починаючи з першого класу.

“Для розуміння, кількість дітей в нашій системі шкільної освіти еквівалентна 74% усього населення Норвегії. Робити такі трансформації міністерство наодинці не може, і ми, зокрема, вдячні Вергеланд Центру, який заснований Радою Європи та Норвегією, за підтримку змін, адже він став дійсним партнером для нас для впровадження демократичного врядування у наші заклади освіти, розвитку громадянської компетентності”, – сказала Гриневич.

Вона також запропонувала укласти двосторонню угоду чи меморандум про співпрацю у сфері освіти і науки між Україною та Норвегією. Зараз уся співпраця між країнами відбувається без подібних документів.

Фото: МОН


Обговорення