Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Жовтня 2017

Україна та Польща домовились про імплементацію мовної статті

Україна і Польща підписали декларацію про логіку імплементації мовної статті нового закону “Про освіту”.

Про це повідомляє прес-служба МОН.

Повідомляється, що документ підписано через дипломатичні канали двох країн. Декларацію підписали міністр освіти і науки Лілія Гриневич та міністр національної освіти Республіки Польща Анна Залевська.

“Підписання спільної декларації з Польщею вкотре засвідчує нашу готовність консультуватися з іноземними колегами щодо нового Закону “Про освіту”. Ми з самого початку декларували готовність виписати логіку  імплементації статті у двосторонніх документах між країнами”, – зазначила Лілія Гриневич.

Згідно з декларацією, сторони забезпечують особам, які належать до нацональних меншин, доступ до вивчення рідної мови і навчання рідною мовою в дошкільних, початкових і середніх школах України та Польщі.

Україна створюватиме умови польській національній меншині для вивчення рідної мови та навчання рідною мовою поряд з державною в українській системі освіти.

Також міністри домовились про необхідність вивчення державної мови.

Лілія Гриневич нагадала, що п’ять українських шкіл із навчанням польською мовою вже працюють за моделлю, яку Міносвіти пропонує для імплементації, а саме – часткове вивчення українською предметів у старшій та базовій школі.

Водночас міністр національної освіти Польщі висловила готовність ділитись з Україною позитивними зразками освіти національних меншин у Польщі.

Нагадаємо, 28 вересня Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії. А 12 жовтня ПАРЄ провела термінові дебати щодо мовної статті нового закону “Про освіту” та ухвалила в своїй резолюції майже всі поправки угорців та румунів.

У МОН зазначили, що ця резолюція має рекомендаційний характер, та повідомили, що висновок Венеціанської комісії з’явиться не раніше кінця 2017 року.

Також у Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах. Також повідомлялось, що Міносвіти планує поступово збільшувати відсоток викладання українською в школах нацональних меншин так, щоб у старших класах 60% предметів викладали державною мовою.

Повний текст мовної статті є тут.


Обговорення