Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Лютого 2018

Уряд схвалив законопроект, що збільшує перехідний період впровадження мовної статті

Кабмін схвалив законопроект, який має збільшити перехідний період впровадження мовної статті закону “Про освіту” до 2023 року, що рекомендувала зробити Венеціанська комісія.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 14 лютого.

Це дуже важливо для нас. Бо діти, які заходять в початкову школу, мають мати покращене викладання української мови, аби потім бути готовими до впровадження предметів українською“, – сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Зазначимо, що після цього законопроект повинна розглядати Верховна Рада.

Окрім того, Гриневич розповіла, що лідери угорської громади відмовилась від консультацій щодо мовної статті закону “Про освіту”, які мали продовжитись 14 лютого.

Відбувається реальне затягування процесу консультацій. І створюється враження, що Україна недбало ставиться до рекомендацій Венеціанської комісії. Це неправда, це маніпуляції“, – наголосила керівниця МОН на брифінгу після засідання уряду.

Нагадаємо, 11 грудня 2017 року Венеціанська комісія ухвалила рішення щодо статті 7 закону “Про освіту”.

Міністерство освіти і науки виклало свою позицію стосовно цих висновків. Там, зокрема, наголошується, що МОН готове прийняти рекомендацію Комісії щодо подовження перехідного періоду впровадження мовної статті.

Також МОН показало три моделі впровадження мовної статті та заявило, що готове звільнити від мовних вимог приватні школи, враховуючи висновки Венеціанської комісії.

Раніше ми опублікували повний текст висновків “Венеціанки” англійською мовою та переклад її заключної частини.

Фото: pexels.com


Обговорення