Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Березня 2018

В Україні визначились із закладами, учні яких можуть складати тестування PISA

Міністерство освіти і науки затвердило перелік закладів-претендентів, учні яких можуть проходити тестування рівня освіти PISA цього року.

Відповідний перелік затвердили у наказі №239 від 12 березня, опублікованому на сайті міністерства.

До цього переліку включені навчальні заклади зі всіх регіонів країни. Враховуючи рекомендації міжнародної агенції з вибірки Westat, до 15 березня мали затвердити список закладів, в яких відбуватиметься основний етап оцінювання: тестування і анкетування учнів, а також анкетування керівників закладів.

Також до цього часу обраним закладам нададуть список учнів, які візьмуть участь в оцінюванні.

Спершу МОН оприлюднило список шкіл потенційник учасниць у дослідження. Проте за міжнародними зобов’язаннями, Україна не має права оприлюднювати список шкіл, до офіційного оголошення результатів оцінювання. Те саме стосується і критеріїв відбору шкіл. Тому команда “Нової української школи” вирішила видалилити наказ з сайту.

Нагадаємо, уряд виділив кошти на проведення тестування PISA в Україні, яке проведуть цього року з 15 квітня до 30 травня. У 2018 році провідною галуззю для оцінювання буде читацька грамотність.

Також тестування PISA у 2018 році включатиме розділ “глобальна компетентність”, який перевірятиме уміння учнів зрозуміти та оцінити різні погляди на світ.

Дослідження PISA за 2006 та 2009 роки показали, що учні, які мають несприятливі передумови для навчання, не приречені показувати низькі результати.

Країни, в яких багатьох учнів залишають на другий рік, відраховують та переводять в іншу школу, показують нижні результати тестів PISA.

Також тестування PISA показати, що у середньому в країнах Організації економічного співробітництва та розвитку 15-річні дівчата на 11% частіше за хлопців хочуть працювати в органах законодавчої влади, бути високопосадовцями, менеджерами й професіоналами.

Окрім того, Український центр оцінювання якості освіти підготував посібники “PISA: читацька грамотність“, “PISA: природничо-наукова грамотність“ та “PISA: математична грамотність“.

Читайте також переклади тез досліджень PISA “Як булінг впливає на рівень навчання”“Як оплачувана робота впливає на успішність дітей у школі” та “Як заняття спортом впливають на успішність дітей у школі”.

Фото: pexels.com


Обговорення