Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Лютого 2019

Впровадження профільної школи має покінчити з нестерпною багатопредметністю – радниця глави МОН

Радниця міністерки освіти і науки Іванна Коберник вважає, що впровадження профільної школи покінчить з “нестерпною багатопредметністю”.

Про це вона сказала в інтерв’ю Фокусу.

“Впровадження профільної школи має нарешті покінчити з нестерпною багатопредметністю. Зараз старшокласники вивчають по 20, а іноді і більше предметів на рік. Що це таке, я знаю не з чуток, оскільки мій син  старшокласник, – переконана радниця керівниці МОН.

Вона зазначила, що реформа профільної школи має стартувати у 2027 році. Вона передбачає навчання протягом трьох років (10-12 класи) та розподіл на академічну та професійну. Перша передбачатиме підготовку до здобуття вищої освіти, друга – що випускник уже матиме фах.

“Особисто я хотіла б, щоб це сталося раніше, але надії мало. Адже потрібно сформувати мережу профільних шкіл (ліцеїв), а також написати Державний стандарт старшої профільної школи, нові програми і підручники.

У цьому питанні буде нелегко досягти консенсусу: досі закінчилися невдачею практично всі спроби полегшити програми середньої та старшої школи. Автор кожної програми вважає свій предмет найголовнішим і сприймає як знищення науки спроби забрати хоч кілька годин, наприклад, на вивчення будь-якої теми або літературного твору, – додала Коберник.

За її словами, поки аргументи про те, що людина фізично не може вивчати все, залишаються непочутими.

Нагадаємо, у МОН запевнили, що найближчим часом Кабмін подасть законопроект “Про повну загальну середню освіту” у Верховну Раду.

Фото: Pixabay


Обговорення