Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Жовтня 2017

Висновок Венеціанської комісії щодо мовної статті закону з’явиться не раніше кінця 2017 року

Висновок Венеціанської комісії щодо мовної статті нового закону “Про освіту” буде готовий наприкінці 2017 – на початку 2018 року.

Про це заявила керівниця Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МОН Анна Новосад в ефірі телеканалу “Прямий”.

Вона повідомила, що поки що не призначено експертну групу, яка буде працювати над цим висновком, і міністерство очікує відповіді з цього питання від Венеціанської комісії.

За словами Новосад, резолюція ПАРЄ, що було ухвалено вчора, 12 жовтня, є незбалансованою, і “єдине раціональне, що є в ній, – це те, що ми маємо покладатися на висновок Венеціанської комісії”. Загалом висновок ПАРЄ має рекомендаційний характер.

“Ця резолюція заснована на тих міфах, які, на жаль, поширює Угорщина серед як національних меншин в Україні, так і серед міжнародних партнерів в Європейському Союзі, а також у Раді Європи. Ці міфи є такими: що Україна заборонить загалом використання мов національних меншин у школах, що Україна закриє школи національних меншин, що Україна звільнить учителів, які зараз викладають мовами національних меншин. Усі ці речі є абсолютною неправдою”, – зазначила Анна Новосад.

Натомість у Міносвіти сподіваються, що висновок Венеціанської комісії буде “незалежним, що він буде заснований на врахуванні також аргументів української сторони, які, на жаль, не були врховані в резолюції ПАРЄ”.

Відповідаючи на запитання, чому міністерство не провело обговорення мовної статті з представниками національних меншин до ухвалення, Новосад нагадала, що МОН подавало свою редакцію мовної статті на голосування до ВР. Ця редакція обговорювалась з представниками національних меншин. Проте під час голосування депутати Верховної Ради ухвалили свою редакцію статті. Тому Новосад порадила адресувати це запитання народним депутатам.

“Зараз ми маємо вже закон, який підписаний, який набув чинності, і наше спільне завдання разом з іншими причетними міністерствами, а також з національними меншинами та департаментами освіти в регіонах напрацювати план імпелементації”, – наголосила вона.

Нагадаємо, під час голосування за закон “Про освіту” депутати Верховної Ради посперечалися щодо мовної статті. У результаті обговорення в кулуарах ВР було складено нову редакцію цієї статті та ухвалено її з голосу. Повний текст мовної статті є тут.

28 вересня Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії. А вчора, 12 жовтня, ПАРЄ провела термінові дебати щодо мовної статті нового закону “Про освіту” та ухвалила в своїй резолюції майже всі поправки угорців та румунів.

Також у Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Helloquence, Unsplash


Обговорення