Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Карантинний відпочинок: чи працюватимуть літні табори за кордоном

Пандемія коронавірусу внесла свої корективи в літній відпочинок. Чи можна говорити про повноцінний літній табір з огляду на потребу зберігати соціальну дистанцію й можливі спалахи COVID-19? Журналістка “Нової української школи” дізнавалася, як із цим викликом дають раду інші країни.

ФІНЛЯНДІЯ

Літні табори в країні не надто поширені. Керівник проєкту “Фінська підтримка реформи української школи” Арто Ваахтокарі каже, що здебільшого їх організовують спортивні / мистецькі організації, великі міста або громади.

Цьогоріч через пандемію коронавірусу чимало таборів за межами міст не працюватимуть. Однак табори зі спортивним нахилом здебільшого проводитимуть.

Наприклад, літні заходи для активного дозвілля пропонує мерія Гельсінкі. Їх організовують у громадських місцях – на ігрових майданчиках, пляжах, місцях відпочинку.

Для школярів 1–3 класів активності доступні в будні з 9-ї до 16-ї. Є навіть спеціальна мапа. Зеленими точками виділені ті відкриті майданчики, червоним – ті, що не працюватимуть.

Табори безплатні, але діти повинні попередньо зареєструватися для участі. Як і в попередні роки, місто надаватиме безплатні гарячі обіди на деяких гельсінських майданчиках без реєстрації для дітей віком до 16-ти років. Безплатні гарячі обіди опівдні організували на 32-х майданчиках міста з 1 червня до 7 серпня 2020 року.

Загальні правила в контексті коронавірусу такі:

  • Інструктори дитячих майданчиків забезпечать рекомендаціями щодо безпечного перебування на майданчиках.
  • Потрібно принести з дому пляшку з водою та ложку / виделку. Їжа подається на одноразових тарілках для забезпечення належної гігієни та чистоти.
  • На дитячих майданчиках буде багато засобів для дезінфекції рук, але важливо, щоби діти також мили руки перед тим, як прийти на ігровий майданчик. Туалети на дитячих майданчиках будуть відкритими. За бажання, можна принести з дому пляшку з водою й мило для миття рук.

ЕСТОНІЯ

Головний експерт відділу в справах молоді Міністерства освіти та науки Естонії Ааре Вілу розповідає, що в країні є два різновиди таборів:

  • Постійний табір – внесений до комерційного реєстру, реєстру неприбуткових асоціацій та фондів або реєстру релігійних об’єднань, табір агентства, внесеного до державного реєстру державних і місцевих органів влади, табір юридичної особи, який проводиться на підставі молодіжного статуту та має ліцензію на діяльність, що видана міністерством.
  • Проєктний табір – внесений до комерційного реєстру, реєстру неприбуткових асоціацій та фондів або реєстру релігійних об’єднань, табір агентства, внесеного до державного реєстру державних та місцевих органів влади, табір юридичної особи, який проводиться з дозволу сільського муніципалітету чи міського самоврядування.
  • Так звані міські денні табори, які не потребують жодної ліцензії.

У країні є майже 80 організаторів таборів, які забезпечують літній відпочинок майже 30-ти тисяч молодих людей щороку. Фінансову підтримку вони отримують від проєкту “Здоровий та розвитковий відпочинок для молоді” Міністерства освіти та науки Естонії. Загальна сума проєкту на 2020 рік – 1,4 мільйона євро.

У таборах проводять різноманітні заходи, які здебільшого містять спорт. Найпоширеніші теми, окрім спорту, – походи та пригоди, театр, морські розваги, традиційні ремесла, творчість та мистецтво, танці. Теми, які не так часто трапляються, – музика, дизайн, графіка, засоби масової інформації, фільми, птахи, екологія, табір без цифрового обладнання, мови, верхова їзда, спів та цирк.

У таборах беруть участь переважно діти віком 7–15 років.

Уряд Естонії 16 травня 2020 року ухвалив рішення, що, починаючи з 12 червня 2020 року, можна відкривати табори за таких умов:

  1. Максимальна кількість учасників одного табору під час зміни в одному місці не перевищуватиме 300 осіб.
  2. Максимальна кількість учасників в одній групі – 20 осіб.
  3. Організатор табору повинен забезпечити виконання санітарно-гігієнічних норм відповідно до рекомендацій Ради охорони здоров’я.

Головні рекомендації Ради охорони здоров’я:

  • Хворі або ті, хто були в контакті з людиною, інфікованою COVID-19 протягом останніх 14-ти днів, не допускаються до таборів.
  • Треба уникати будь-якого прямого контакту між молоддю та персоналом, де й коли це можливо.
  • Групи в таборі повинні уникати контактів одна з одною, тому великі події вечорами треба проводити на вулиці, або якщо це неможливо через погоду, то всередині за умови, що між різними групами є відстань у 2 метри.
  • Якщо зазвичай батьки мали можливість відвідувати своїх дітей під час таборів, то цьогоріч це дозволено лише в ситуації, коли є вагомі причини, інакше це заборонено.
  • Проживання повинно бути організоване максимально безпечно. Різні групи повинні мати розклади проходу всередину. Має бути розклад проведення гігієнічних заходів тощо.
  • Харчування в таборі повинно бути організоване так, щоби можна було зберігати безпечну відстань у 2 метри між групами, їжа та посуд повинні бути розміщені на столах, треба уникати черг. Групи повинні уникати прямого контакту під час заходження в їдальню та за її межами.
  • Миття рук, дотримання достатньої гігієни та провітрювання кімнат – це звична практика літнього табору.

БЕЛЬГІЯ

Мама школярів Наталя Річардсон розповідає, що в країні літні табори відкриватимуться з 1 липня. У спільних заходах та іграх мають брати участь не більше 50-ти осіб, включно з вожатими й адміністраторами. Зміни або групи мають утворювати так звані “бульбашки”, всередині яких вони здебільшого будуть взаємодіяти і спілкуватися.

Каратинні заходи в літніх таборах суворі: якщо одна дитина з “соціальної бульбашки” в 50 людей захворіє коронавірусом, всі 50 осіб залишать табір і поїдуть додому.

“На стажах (так називають табори для дітей під час канікул, куди їх приводять і забирають ввечері, і вони не залишаються там спати) дітей поділять на групи теж по 50 осіб, які між собою спілкуватися не будуть. Кожна група має залишатися на своїй території”, – розповідає Наталя. І додає, що відправить своїх дітей тільки на тиждень-два стажу.

Традиційного Дня батьків не буде. Тільки кухарям буде дозволено залишати табір для закупівлі продуктів.

Маски в таборах не потрібні, дистанції в 1,5 метра не треба дотримуватися. Мити з милом руки належить перед і після кожного приймання їжі й кожного відвідування туалету. Керівники таборів повинні організувати якомога більше заходів на свіжому повітрі і провітрювати приміщення.

Зараз розробляють правила для спортивних стажів. Пріоритет надається різновидам спорту, якими можна займатися на вулиці.

Карантинний відпочинок: чи працюватимуть літні табори за кордоном

Фото: автор – olesiabilkei, Depositphotos

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

Заступник голови Пласту Великої Британії Анатолій Тарковський каже, що цьогоріч пластунських таборів не буде. Скаути у всій Англії скасували всі свої заходи до вересня.

“Наша головна булава (керівництво) постановила – табори проводити не будемо. У кожній країні пластуни вирішуватимуть, чи збиратися з огляду на внутрішню ситуацію. Єдина можливість для нас – це з’їхатися на вихідний, щоби щось спланувати й поспілкуватися”.

Наразі у Великій Британії діє дозвіл на зібрання не більше 6-ти людей і не більш ніж із двох родин.

У середньому табори – персонал і діти (6–11 років) – налічують до 80 осіб. Табір триває 2 тижні.

Зазвичай пластунський табір у Північному Уельсі починається в останній тиждень липня. До цього часу діти ще навчаються в школах.

У вересні почнеться новий пластовий рік. Тому з огляду на ситуацію будуть планувати наступні активності впродовж 2020/2021 навчального року.

Анатолій каже, що через карантин довелося відмовляти дітям і виховникам (вихователям, вожатим – ред.), які мали прилетіти на табір з України.

“Свято весни ми провели онлайн. Усі зібралися через Zoom. Було урочисте підняття прапору. Діти у своїх городах поставили намети”.

США (ОГАЙО)

Мама школярів Інна Капиця розповідає, що обидва сини будуть відвідувати профільні табори.

“Макар (11,5 років) має тиждень футбольного табору в липні – з 9-ї до 15-ї (250$) + двотижневий табір у серпні – але це збори фактично в нашому розумінні клубу – тому безкоштовно. Захар (14,5 років) має тижневий танцювальний балетний інтенсив + тиждень сучасних стилів у серпні з 9-ї до 17-ї”, – каже жінка.

Здебільшого, ці заняття мають відмітку “обов’язкові для відвідування”, якщо дитина танцює в студії чи грає в команді. Цього літа батькам дозволили обрати, чи відпускати дітей; потрібно було повідомити про це до 1 червня.

На заняттях із футболу поки відмінності полягають у тому, що кожен має свій м’яч з іменем, командні ігри скасовані, тренер веде тренування, зосереджуючися на індивідуальному відпрацюванні навичок, аби мінімізувати тілесний контакт.

У танцюристів такі вимоги: у групі не більше 15–20 дітей, маски носять всюди – у коридорі, туалеті, крім класу, батьки не заходять у студії чи класи взагалі.

“Тобто жодних шоу для батьків наприкінці тижневого інтенсиву немає. Балет буде без станка, аби його кожен не мацав. Хоча це складно уявити. Здебільшого, відтреновують стрибки та рухи на підлозі”.

Підлогу мають мити після кожного півторагодинного заняття.

“Діти в такий спосіб отримують 10–15 хвилин перерви для відпочинку і приймання їжі”, – розповідає Інна.

Про нові правила в таборах батькам повідомляють електронною поштою. Там зазначають вимоги клубу, правила штату, правила футбольної ліги. Батьки мають підписати документ про свою згоду. Проводять також онлайн-зустрічі в Zoom із детальним поясненням усіх нововведень.

Вказівки щодо проведення таборів і зборів, за словами Інни, можуть змінюватися.

“1 липня штат має робити заяву й казати – які нормативи на липень. Вони можуть бути геть іншими. І на серпень аналогічно. Тому говорити про наповненість таборів трохи зарано. Якщо небезпеки не буде, думаю, серпневі будуть заповнені на 100%”.

Ольга Головіна, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – olesiabilkei, Depositphotos

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені тут погляди жодним чином не можуть сприйматися як офіційна думка Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення