Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Лютого 2023

Багато фізкультури і польської мови для “вирощування міцних заробітчан”: фейковий навчальний план, який ширить мережею, спростували

У мережі поширили два фото нібито оновленого навчального плану для 10 класів в одній з українських шкіл. Відповідно до цього плану, з березня 2023 року відбудуться зміни в розподілі годин: мінус 1 година української мови, мінус 2 – математики, плюс 3 – польської мови та плюс 2 години фізкультури на тиждень. Автори постів стверджують, що в такий спосіб українських дітей готуватимуть “до праці на полях Польщі”. 

Команда VoxCheck перевірила цю інформацію й опублікувала спростування.

За словами фактчекерів, такого плану не існує: цей документ підробили.

Фото з’явилися в пості на Телеграм-каналі російського пропагандиста Соловйова.Скрин з Телеграм-каналу Соловйова

Зокрема, на печатці документа вказано, що план затвердила Лубенська загальноосвітня школа I-III ступенів (чітко не видно номер школи, бо його перекриває підпис) Лубенської міської ради Полтавської області. Але сам документ підписаний “План для 10 класів СЗШ №49”.

VoxCheck звернувся по коментар до начальника Управління освіти виконавчого комітету Лубенської міської ради Мирослава Костенка. Той зазначив, що в місті Лубни на Полтавщині немає школи №49. Немає і намірів міняти навчальний план.

Фото підробки

Також у підробленому документі є інші помилки:

  • Замість слова “Історія” у документі вказали “Исторія” (російською – “История”);
  • Серед навчальних предметів можна помітити “Захист Вітчизни”, однак уже третій рік, з 2020, у школах вивчають “Захист України”;
  • Документ нібито підписала Т. В. Кобилянська, яка насправді є директоркою Лубенської школи №3, а не №49.

Фото підробки-2

Нагадаємо, що нещодавно в українському інформаційному просторі ширився фейк про залучення депортованих дітей з України для зйомок порнографії в росії.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: титульне – photography33, Depositphotos; скриншот у тексті – VoxCheck


Обговорення