Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Липня 2020

МОН дало рекомендації школам, як протидіяти цькуванню

Міністерство освіти і науки радить школам запровадити факультатив щодо мирного вирішення конфліктів та надало інші матеріали для протидії цькуванню.

Лист доступний на сайт Інституту модернізації змісту освіти.

Так, школам рекомендують:

  • запровадити гурток “Вирішення конфліктів мирним шляхом. Базові навички медіації” та факультатив “Вирішую конфлікти та будую мир навколо себе”.
1-komplekt-programmediatsiya

Завантажити матеріали

  • використовувати відеоролик “Вирішення конфліктів мирним шляхом. Медіація – ровесників і ровесниць” та освітній електронний курс “Вирішую конфлікти та будую мир навколо себе”. Матеріали доступні тут;
  • розвивати медіацію однолітків, створювати служби порозуміння (Створення системи служб порозуміння для впровадження медіації за принципом “рівний-рівному / рівна-рівній” та вирішення конфліктів мирним шляхом у закладах освіти”.
Сужби порозуміння_Ла __трада_методпосібник_

Завантажити посібник

  • проводити освітню роботу з батьками та законними представниками дітей з питань профілактики насильства, булінгу, формування ненасильницької моделі поведінки та вирішення конфліктів мирним шляхом.

Ознайомитись із листом МОН повністю можна у документі нижче:

List385 (1)

Завантажити лист

Нагадаємо, наприкінці 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає штрафи за цькування у школі. Українські суди вже винесли понад 500 рішень щодо цькування. Детально про закон читайте в нашому матеріалі.

Також читайте “Не ігнорувати і не забороняти: як захистити дітей від кібербулінгу” та “Українські школи спробують міжнародну програму SEE Learning – чого вона вчить і для чого потрібна”

Фото: автор – stetsik, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення