Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

19 Серпня 2022

МОН хоче відмовитися від паперового діловодства у школі та реформувати систему оплати праці вчителів

Упродовж наступних п’яти років Міністерство освіти і науки планує повністю відмовитися від ведення паперового діловодства в закладах освіти, а також упродовж трьох років реформувати систему оплати праці українських учителів.

Про це йдеться у проєкті Плану відновлення освіти і науки.

Відмова від ведення паперового діловодства в закладах освіти

МОН планує зробити дані у сфері загальної середньої освіти доступними та вірогідними завдяки автоматизованим процесам та послугам. Так, школи мають перейти на електронний формат ведення ділової документації.

До кінця 2022 року планується запровадити цифровізацію шкільних документів і класних журналів, під’єднати зовнішні інформаційні системи до модулів е-документообігу та е-звітності АІКОМ. До того ж планують запровадити електронні учнівські квитки та електронні документи про освіту учня на порталі Дія до 2025 року.

До кінця 2023 року планують запровадити електронну взаємодію АІКОМ з іншими державними ресурсами. А облік дітей та здобувачів освіти має здійснюватися в централізованій системі.

Тоді як стовідсоткове електронне діловодство закладів освіти планується запровадити не пізніше кінця 2025 року. Уся статистична та інші шкільні звітності мають формуватися автоматично та подаватися в електронному вигляді на початку 2026 року.

Повністю реалізувати проєкт хочуть до 2027 рік.

Реформування системи оплати праці українських учителів

У МОН кажуть, що нині складна система оплати праці педагогічних працівників не мотивує їх до професійного розвитку та не спонукає до залучення молодих вчителів до шкіл. Тому планують здійснити глибинний аналітичний огляд чинної системи оплати праці та розробити нову систему оплати.

Нова система оплати праці має включати нову структуру заробітної плати педагогічних працівників, що базуватиметься на підвищенні питомої ваги ставки заробітної плати (посадового окладу) в структурі заробітної плати вчителя та радикальне зменшення кількість доплат і надбавок.

Також планують розробити нову організацію педагогічної діяльності вчителя в частині збільшення педагогічного навантаження й посилити позицію директора школи, зокрема, щодо встановлення фіксованого відсотка фонду оплати як фонду премій. До того ж хочуть упровадити контрактну форму працевлаштування педагогічних працівників.

Водночас у МОН вбачають ризики, що можуть стати на заваді досягненню реформування системи оплати праці, серед яких виділяють супротив вчителів, розбіжності в позиціях з профспілками, експертним середовищем та освітньою громадськістю.

Так, поставленні завдання обіцяють реалізувати до кінця 2025 року. А поширення нової системи оплати праці педагогічних працівників на всі типи закладів загальної середньої освіти незалежно від форми власності та сфери управління планується на кінець 2030 року.

Нагадаємо, ви можете пропонувати зміни до Плану відновлення України в частині освіти та науки.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Melpomene, Depositphotos


Обговорення