Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Січня 2021

Освітній омбудсмен нагадує, що вимога носити шкільну форму – незаконна. Куди звертатися

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов нагадав, що змушувати дітей носити шкільну форму – незаконно.

Про це йдеться на сайті обмудсмена.

Служба освітнього омбудсмена отримує звернення від учнів і батьків про те, що у школах дітей змушують носити шкільну форму. Так, омбудсмен пояснює, що у 2019 році президент України скасував Указ №417/96 від 12 червня 1996 року “Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти”.

Саме у цьому документі йшлося про обов’язковість шкільної форми для учнів закладів загальної середньої освіти. До того ж Кабмін мав обирати й затверджувати зразки шкільної форми. Оскільки Указ скасували, шкільна форма в школах більше не обов’язкова. 

Постанову Кабінету Міністрів України “Про запровадження шкільної форми для учнів середніх закладів освіти” від 22 серпня 1996 року розробляли на виконання скасованого Указу, який наразі втратив чинність. Тому вона також не діє.

Окрім цього, стаття 8 Конвенції ООН про права дитини зазначає, що держави-учасниці Конвенції зобов’язані поважати право дитини на збереження індивідуальності, не допускаючи протизаконного втручання. А якщо дитину протизаконно позбавляють частини або всіх елементів індивідуальності, держави-учасниці забезпечують їй необхідні допомогу й захист для найшвидшого відновлення її індивідуальності.

“Деякі керівники закладів освіти й досі переконані, що обов’язкова шкільна форма в їхньому закладі має бути, бо нібито “виховує в учнях дисциплінованість, охайність та дає змогу дітям із малозабезпечених сімей почуватися рівними з іншими дітьми”. Тому в статутах деяких закладів освіти внесена норма щодо обов’язкового носіння шкільної форми та / або розроблене окреме положення про обов’язкову шкільну форму.

Хочу зазначити, що ані статут, ані положення про шкільну форму не мають вищої сили, ніж закон. Жодним нормативним документом не передбачено обов’язкове носіння шкільної форми”,– наголошує Горбачов.

Якщо учням забороняють відвідувати школу через те, що вони не носять шкільну форму, або цькують їх за це, омбудсмен просить подавати скарги щодо порушення прав дітей на освіту.

Титульне фото: автор –pressmaster, Depositphotos


Обговорення