Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Школи без паперів і вирішення шкільних конфліктів. Як це працює в Естонії

Масштабні можливості розвитку для вчителів, відповідальність учнів та медіація шкільних конфліктів. Такі головні принципи естонської освітньої системи. Країна хоче вибороти у Фінляндії першість в освітньому рейтингу PISA вже цього року.

Під час Public Talk “Як вчаться в Естонії”, що відбулась в київському Hub 4.0., про ефективні кейси освітньої системи розповіли лідерка проєкту #Прошколу Юлія Бровінська та засновниця Школи Супергероїв Євгенія Смірнова. Вони щойно повернулися з Естонії, де завітали до державних та приватних загальноосвітніх навчальних закладів та відвідали школи в лікарнях. Ми зібрали основні тези з їхніх виступів.

Засновниця проєкту #Прошколу Юлія Бровінська та засновниця Школи Супергероїв Євгенія Смірнова. Фото надане організаторами Public Talk “Як вчаться в Естонії”

Юлія Бровінська, лідерка проєкту #Прошколу

– У таліннській школі Tallinna Tõnismäe Reaalkool розповіли, що педагогів у Естонії постійно і безкоштовно вчать. Для цього започаткували нову професію – освітній технолог. Він підбирає індивідуальний графік курсів підвищення кваліфікації, а вчитель завжди в курсі всіх трендів викладання.

– З учителями працюють психологи. До кожної школи прикріплено координатора та соціального робітника. У фокусі координаторів – успішність. Соціальні працівники стежать за поведінкою, розкривають здібності школярів.

– У перший навчальний день кожен учень отримує особистий онлайн-профіль. Туди вносять оцінки, інформацію про поведінку, пройдені програми та курси, особливості засвоєння інформації та здібності. Підручники та методичні матеріали – теж в електронній версії. У країні з найкращим електронним урядом Європи оптимізували робочі процеси й таким чином компенсували порівняно невелику заробітну платню вчителів у 1250 євро (середня з/п у країні – 1400).

– На відміну від України, директор школи лише координує систему. Це – менеджер, держслужбовець, який підпорядковується органам місцевого самоврядування і не має права впливати на освітній процес. Але контролює вирішення шкільних конфліктів. Така злагоджена система дозволяє уникати більшості з них.

– В основі вирішення конфліктів у естонських школах – медіація. З проблемою батьки або вчителі звертаються до місцевого освітнього департаменту, і його представник розбирає ситуацію. У школі збирають круглий стіл з усіх представників освітнього процесу і ухвалюють рішення, обов’язкове до виконання.

– Естонські педагоги зізнаються, що система освіти не ідеальна, але вони відчувають повагу до себе.

Євгенія Смірнова, засновниця Школи Супергероїв

– У лікарняних школах вибудовано ефективну систему взаємодії між усіма учасниками освітнього процесу. Діти вчаться за індивідуальною програмою бех оцінок. За їхніми успіхами стежать лікар, учитель, психолог, психіатр та соціальний працівник.

– Закон про обов’язкове навчання для всіх діє і щодо інклюзії. Є спецкласи та спецшколи, аби врахувати всі потреби дітей. Де краще вчитися дитині  – обирають батьки. Школи надають соціального педагога або спеціаліста – логопеда, психолога та можуть обрати індивідуальну форму навчання.

– Навчання у естонських лікарнях – це частина одужання.

Школи без паперів і вирішення шкільних конфліктів. Як це працює в Естонії

Public Talk “Як вчаться в Естонії”. Фото надане організаторами події

Довідка

Проєкт #Прошколу – безкоштовна цілодобова платформа онлайн-підтримки вчителів.  Команда проєкту надає консультації з юридичних та соціально-економічних питань. Здійснює медіацію шкільних конфліктів. Психологи працюють із проблемами професійного вигорання, випадками булінгу та професійного тиску. Анонімно надіслати свій запит можна за цим посиланням.

Школа Супергероїв – перший київський освітній простір для дітей, які перебувають на лікуванні. Він розташований у лікарні “Охматдит”. Діти проходять заняття за загальноосвітньою програмою і можуть поглиблювати їх практично за допомогою “Огородику в Охматдит” – майданчика для проведення уроків біології, дитячої бібліотеки та щотижневих майстер-класів.

“Нова українська школа”

Титульне фото: автор – ibreakstock, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення