Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Жовтня 2019

У Києві невакцинований школяр захворів на дифтерію

У Києві на дифтерію захворів 9-річний учень, якого не вакцинували через відмову батьків.

Про це повідомили на fb-сторінці Центру громадського здоров’я України.

“Підтверджено випадок дифтерії у 9-річного хлопчика в Києві. Дитина не щеплена від хвороби через відмову батьків. Наразі хвору дитину госпіталізовано.

Діагноз “дифтерія” встановлено 24 жовтня на підставі бактеріологічних даних. Для введення сироватки немає показів”, – йдеться у повідомленні.

У центрі зазначили, що хворий учень контактував із 45 людьми, в тому числі із 36 дітьми, огляд яких заплановано на 25 жовтня. Також запланована дезінфекція в помешканні та місці навчання хворого.

Центр громадського здоров’я України нагадує, що країна забезпечена дозами вакцини від дифтерії в достатній кількості в усіх регіонах. Для дорослих передбачено ревакцинацію кожні 10 років з 16-річного віку.

Діти та дорослі для захисту від захворювання мають щепитися відповідно до чинного календаря щеплень. Вакцина є безкоштовною, а щепитися можна у свого сімейного лікаря”, – наголошують в центрі.

Довідка

Дифтерія – гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем.

Ускладнення від дифтерії можуть включати:

  • блокування дихальних шляхів,
  • інфекційно-токсичний шок,
  • пошкодження серцевого м’яза (міокардит),
  • ураження нервової системи,
  • нефрозонефрит,
  • легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).

Детальніше дивіться тут.

Нагадаємо, МОН та МОЗ закликали батьків вакцинувати дітей. Невакцинованих учнів можуть не допустити до навчання.

Також заступниця міністерки освіти і науки Любомира Мандзій сказала, що директори не мають вирішувати, чи допускати невакцинованих дітей до навчання.

Фото: автор – Gajus-Images, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення