Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Січня 2020

Учні у Херсоні налагодили переробку пластику та отримали 12,5 тисяч євро гранту

У Херсонській школі №32 учні разом з вчителькою біології Ольгою Демченко організували переробку пластику, на що згодом отримали грант у 12,5 тисяч євро.

Про це повідомив Новий день.

Щомісяця команда з 18-и школярів переробляють від 30-ти кілограм пластику, з якого роблять вироби в Україні та Туреччині.

“Два роки тому все починалося з обміну порожніх ПЕТ-пляшок на солодощі. Ними заповнювали контейнер на шкільному подвір’ї, потім пляшки забирало приватне підприємство, а на отримані гроші ми знову купували солодощі, аби більше приносили пластику”, – розповіла вчителька.

Втім, згодом підприємство відмовилося вивозити пляшки – це було невигідно.

“Але ми вирішили справи не кидати: вигідно чи невигідно, а жити в купах сміття – це неподобство. Тому склали свою програму, і отримали від доброчинного фонду механічний прес, який дозволяє переробляти пляшки на брикети. Школа ж виділила для нього приміщення, і справа пішла. Тепер ми отримуємо від тридцяти кілограмів брикетів на місяць і самі відшукали два пункти, де їх купують, – додає вчителька.

Тепер частину товару возять у Харків, де з нього виготовляють м’яку черепицю. Також з переробленого школою пластику виготовляють у Туреччині посуд, контейнери для яєць тощо.

Потім таку продукцію знову переправляють до нас і українці охоче її купують. Але ми вважаємо: неправильно платити за те, що легко можемо самі виробляти. Тому узялися за новий проєкт, і доброчинний фонд надав нам грант у 12,5 тисяч євро.

На ці гроші хочемо купити два верстати для подрібнення пластику та виготовлення всіляких потрібних у господарстві речей: від лавочок якої завгодно форми до адресних табличок хоч на все наше місто. Перший транш грантових коштів уже надійшов на рахунок громадської організації, яка з нами співпрацює”, – поділилась Демченко.

Зараз школярі з вчителькою шукають приміщення, аби налагодити повний цикл переробки пластикового сміття у Херсоні. Їм потрібне приміщення понад 100 квадратних метри.

Читайте також “Ліки для землі. Як семикласники запустили стартап із школою“

Фото: Новий день

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення