Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

18 Квітня 2023

Як спілкуватися із людьми, які переживають втрату, – рекомендації МОЗ

Міністерство охорони здоров’я нагадало, як доречно поводитися із людиною, що переживає втрату чи перебуває в шоковому стані, – ця інформація корисна для всіх учасників освітнього процесу, адже серед учнів і батьків, у вчительському колективі можуть бути ті, хто втратив близьких.

Із повним матеріалом можна ознайомитися на сайті МОЗ.

Коли людина переживає втрату або перебуває у стані шоку, марно говорити їй, що вона має заспокоїтися, взяти себе в руки. Також не варто стимулювати або зупиняти якісь реакції (скажімо, наказувати поплакати або забороняти плакати).

Наприклад, якщо в людини, яка переживає шоковий стан, почався тремор, не треба їй перешкоджати – навпаки, слід створити простір, щоб вона могла цю реакцію допрожити.

У такі моменти людина потребує, щоб подбали про її базову безпеку, адже в стані шоку люди можуть не до кінця усвідомлювати загрози чи недостатньо орієнтуватися в просторі. Тому важливо повертати в момент “тут і тепер”, ставити базові запитання: “Що ти перед собою бачиш? Що ти чуєш?”

Під час спілкування з тим, хто горює, не слід говорити “Я тебе розумію”, якщо не маєте досвіду, подібного до того, який пережила ця людина. Це звучить як знецінення.

Що варто робити:

  • бути поруч з людиною;
  • говорити: “Я поруч”, “Ти не сам/сама”, “Я можу допомогти, якщо тобі потрібна ця допомога”;
  • запитати: “Чим я можу бути тобі корисним/корисною?”, “Що я можу для тебе зробити?”

У МОЗ рекомендують до перегляду сюжет “Як не потрібно підтримувати людей в горі” зі спецпроєкту “Жити далі”.  У цьому відео психологиня, травматерапевтка Тетяна Сіренко пояснює, чому не можна радити “поплакати”, “відпустити” та “не переживати”, чому фрази “тримайся” і “мені шкода” завдають ще більшого болю і що саме можна зробити, щоб справді допомогти людям, які переживають втрату.

Читайте також: “Верховна Рада ухвалила зміни до Закону “Про повну загальну середню освіти”: учителі підвищуватимуть кваліфікацію з надання психологічної допомоги”.

Фото: Freepik


Обговорення