Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Жовтня 2020

Як зміниться харчування у школах та садках – дивіться проєкти норм та порядку харчування

Міністерство охорони здоров’я винесло на громадське обговорення проєкти нових норм та порядку організації харчування у школах та садках.

Документи опублікували на сайті міністерства.

Чинні норми харчування передбачають набір продуктів харчування в кількості, що не відповідає потребам дітей в основних харчових речовинах та енергії відповідно до рекомендацій ВООЗ (кількість енергії (калорій) значно більше ніж рекомендована), що є фактором ризику розвитку надмірної ваги тіла та ожиріння серед дітей, – йдеться у пояснювальній записці.

У проєкті норм, зокрема, визначають:

  • Калорійність сніданку має складати 25%–30% від добової потреби, частка для обіду – 30%–35%. Орієнтовна кількість калорій на сніданок та обід, добова калорійність для різних вікових груп наведені в таблиці нижче:

  • М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові продукти.
  • У вегетаріанському харчуванні надходження збалансованого набору амінокислот має забезпечуватись усіма вище перерахованими джерелами за виключенням м’яса.

  • Щонайменше 2/3 від жиру, який споживають учні / діти, має надходити у вигляді ненасиченого жиру (ненасичених жирних кислот). Ненасичені жири включають незамінні жирні кислоти та жиророзчинні вітаміни, тому їх споживання обов’язково необхідне для належного структурного та функціонального стану організму та його органів і систем, зокрема, головного мозку, нервової системи, серця, кровоносних судин, ендокринної системи, органу зору, шкіри та волосся.
  • Надходження насичених жирів має бути обмежено на рівні не більше 10% від загальної добової калорійності та калорійності окремих страв.
  • Зменшення споживання насичених жирів, переважно тваринного походження, асоційоване зі зменшенням ризику захворювань системи кровообігу.
  • Доцільною є заміна насичених жирів тваринного походження ненасиченими жирами рослинного походження та регулярна присутність морської риби в чергуванні страв.

  • Учні / діти повинні регулярно споживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів;
  • Присутність вільного цукру в продуктах і стравах, а також його частка в добовій калорійності не повинні перевищувати 10%;
  • Вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу у буфетах, торгівельних апаратах та у стравах, які пропонуються учням / дітям в закладах, обмежується на рівні не більше 10 грамів на 100 г/мл. Водночас, кількість доданих цукрів не повинна перевищувати 5 г на 100 г/мл харчових продуктів та страв;
  • Овочі та фрукти в свіжому та переробленому вигляді пропонуються без додавання цукрів;
  • Харчові продукти призначені для продажу в буфетах, торговельних апаратах та страви, які пропонуються учням / дітям у закладах повинні бути без додавання підсолоджувачів;

Під час організації в закладах трьох, чотирьох або п’ятиразового харчування
розрахунок калорійності по окремих прийоманнях їжі, кількість білків, жирів та
вуглеводів проводиться відповідно до таблиці 5:

Повністю із проєктом норм можна ознайомитись у документі нижче:

Норми харчування

Завантажити документ

Водночас, у проєкті порядку є розділ про формування принципів здорового харчування:

  • Лінія самообслуговування учнів / дітей має сприяти здоровому вибору в харчуванні, коли близько 75% обраної їжі є продуктами рослинного походження. Овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди доцільно розташовувати на початку лінії самообслуговування;
  • Миття рук водою з милом перед прийманням їжі є обов’язковим способом запобігання поширенню інфекцій серед учнів / дітей;
  • Адміністрація закладів освіти заохочує педагогічних працівників споживати їжу разом з учнями / дітьми, включно із запровадженням спеціальної цінової політики, для посилення сприяння здоровому вибору в харчуванні, через тактовні поясненння з метою заохочення учнів / дітей до вибору та споживання більш корисної їжі, догляду та спілкування з ними безпосередньо під час споживання їжі.
  • Усі страви та перекуси, які пропонуються учням / дітям мають формувати здоровий, повноцінний раціон харчування. Меню їдальні та асортимент буфету щоденно публікується на відведеному для цього стенді, на вебсайті відповідного закладу (за наявності) або через інші доступні канали.

Повністю з порядком можна ознайомитись тут:

Порядок

Завантажити документ

Усі додатки до документів дивіться тут.

Фото: автор – monkeybusiness, Depositphotos


Обговорення