Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Листопада 2020

Які протиепідемічні правила у школах Фінляндії

У Фінляндії під час перерв дитячий майданчик розділений так, що кожні два класи мають свою зону для ігор і активного дозвілля.

Про це йдеться в статті “Нової української школи”.

Фіни кажуть, що на свіжому повітрі є мінімальний ризик заразитися, тому в разі виявлення хвороби на самоізоляцію йде один, а не два класи.

Учителька молодших класів Анья Хурінайнен-Косунен розповідає: “Якщо ситуація з COVID-19 зміниться, ми легко перейдемо на дистанційне навчання. Кожен учень має власний гаджет (ноутбук чи iPad), який надає школа. На них завантажені всі необхідні програми і платформи, на яких працює школа”.

У школі діють ще такі протиепідемічні заходи:

  • Для двох-трьох класів у початковій школі відвели окремий вхід.
  • Кожен клас має свій туалет.
  • До настання холодів усі вікна впродовж навчання були відчинені.
  • Діти миють руки, щойно прийшовши до школи, після перерв і перед обідом.
  • Під час обіду у їдальні одночасно можуть бути лише три класи. При цьому, у кожного є своя зона зі столами.

“На кожну групу класів, а в нашій школі навчаються тисяча учнів, виділяють 15 хвилин. Час відведено з 10.15 до 13.15”, – розповідає Анья.

  • У школі немає спільних подій: концертів, змагань, турнірів, до яких до пандемії були залучені всі учні і вчителі школи.
  • Викладачі, інший персонал школи і старшокласники повинні використовувати маски в приміщенні школи.
  • Усі наради / зустрічі вчителів як між собою, так і з батьками школярів відбуваються онлайн.

Якщо хтось з учнів хворіє сезонним чи будь-яким іншим захворюванням, крім коронавірусу, і не може відвідувати школу, вчитель надсилає завдання через електронну платформу Wilma. А от у разі зараження на COVID-19, увесь клас переходить на 2 тижні в режим дистанційного навчання.

“Ми не запроваджували так звану змішану форму навчання – коли чергується контактне й онлайн-навчання, бо в цьому нема потреби”, – каже Анья.

Вчителька викладає в школі Віккі, яка є одночасно і школою підготовки вчителів при Гельсінському університеті, де зазвичай проходять стажування студенти. У період пандемії залучення майбутніх педагогів до викладання відбувається в дистанційному форматі.

“Наша школа ухвалила рішення обмежити дорослим доступ до школи. У мене в класі є додатковий лептоп, і студенти онлайн проводять уроки або спостерігають за моєю роботою”.

Школі, де в старших класах викладає математику Юкка Сіннемякі, пощастило. За словами вчителя, за весь час пандемії не було нікого з позитивним тестом на COVID-19.

Є чіткі правила, яких усі дотримуються:

  • додалося більше змін на обід;
  • розклад складено так, щоби класи менше перетиналися на перервах;
  • учні не можуть вільно ходити коридорами, як це було раніше. Якщо йдуть із вулиці після перерви до класу, то тільки разом з учителем, щоби не пересікатися з іншими дітьми;
  • з початком листопада всіх вчителів зобов’язали носити маски або захисні щитки.

Водночас, учителька молодших класів Анні Лоукоміес каже, що дистанційне навчання для початкової школи у Фінляндії – це останній варіант серед усіх можливих, на який доведеться піти, якщо кількість хворих буде суттєво зростати.

“Ми постійно нагадуємо дітям про необхідність мити руки й дотримуватися дистанції. Але маленьким дітям важко бути сам на сам, коли поруч однолітки. Ми всі, якщо чесно, дуже втомилися від цієї ситуації”.

Більше про те, які протиепідемічні заходи обрали закордонні школи читайте у нашій статті “Чи є там змішане навчання? Як зараз навчаються в різних країнах”

“Нова українська школа”

Фото: автор – deagreez1, Depositphotos

Цей матеріал підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені тут погляди жодним чином не можуть сприйматися як офіційна думка Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.


Обговорення