Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Листопада 2017

Гриневич: Закон “Про загальну середню освіту” сподіваємось внести до ВР навесні 2018 року

У Міністерстві освіти і науки сподіваються внести на розгляд Верховної Ради закон “Про загальну середню освіту” навесні наступного року.

Про це сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич в інтерв’ю “УП. Життя”.

На запитання журналістки, як проводитимуть конкурсний відбір у перші класи для тих дітей, які не належать до території обслуговування школи, Гриневич відповіла: “Це дуже важке питання, і ми ще докладно випишемо цю процедуру в законі “Про загальну середню освіту”. Ми сподіваємося внести цей закон до парламенту навесні наступного року”.

На її думку, проведення конкурсу серед 6-річних дітей – неефективне.

Воно не перевіряє цю дитину, а перевіряє її доступ до тих питань, які заготували для цього конкурсу, і знання правильних відповідей на них“,  зазначила міністр.

Також Гриневич зазначила, що початкові школи не можуть бути спеціалізованими, адже початкова школа має бути однаковою для всіх.

Натомість профілізація починається з 5 класу. Тому що там ви вже можете визначати, що більш притаманне для дитини. Наприклад, хтось може обрати поглиблене вивчення математики, а хтось – іноземної мови. Школи взагалі будуть мати значно більше автономії у формуванні свого навчального плану. А якщо ми говоримо про старшу профільну школу, то там цієї автономії дійсно буде дуже багато“, – розповіла вона.

За словами міністра, загальний цикл предметів буде завершений у 9 класі, а під час трирічної старшої профільної школи не більше половини предметів будуть обов’язковими, половину ж – можна буде обрати.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Фото: автор – João Silas, Unsplash


Обговорення