Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Листопада 2021

Як заохитити дітей читати: дивіться друге видання посібника “#ЖивіПисьменники. Батькам”

В Україні стартував третій сезон щорічного інтерактивного інформаційно-просвітницького проєкту #ЖивіПисьменники.

Про це “Новій українській школі” повідомили в Українському інституті книги.

Ініціатори проєкту – Український інститут книги та проєкт підтримки дитячого читання “BaraBooka, простір української дитячої книги”. Мета проєкту – популяризація читання сучасної літератури серед дітей та підлітків.

В проєкті #ЖивіПисьменники представлений широкий набір інструментів для вдумливого читання з дітьми та роботи з текстом, доступний на спеціально розробленій сторінці. Цього року там є такі новинки:

  • рекомендаційні матеріали для читання “#ЖивіПисьменники: дошкілля” з добіркою з 10 видань різних типів для дошкільнят, вправами, іграми, практичними розробками методистів дошкільної освіти;
  • друге видання посібника “#ЖивіПисьменники. Батькам”, створене в партнерстві з ГО “Смарт освіта”, з описами 50 книжок, порадами психолога, ідеями для спільних ігор, розрахованих на розширену аудиторію підлітків до 14 років. Переглянути та завантажити його можна нижче в тексті;
  • каталог “#ЖивіПисьменники: Хто вони?”, де систематизовано біографічні та бібліографічні дані сучасних українських письменників, які допоможуть розширити роботу з тими письменниками, книжки яких сподобалися найбільше.

Проєкт доповнює серія відеороликів #ЖивіПисьменники з дитячими письменниками, які взяли участь у проєкті.

Кожен з елементів цього інтерактивного проєкту наближає книгу до юного читача, формує його літературні смаки на довгу перспективу, та долає дистанцію між письменниками та читачами” — коментує проєкт керівниця напрямку промоції читання Українського інституту книги Анастасія Ярошик.

Усі інструменти для супроводу юних читачів зручні в користуванні. Там є:

  • посібники;
  • відеоролики;
  • презентації для завантаження;
  • підказки - QR-коди;
  • пропозиції інтерактивної комунікації.

Проєкт розрахований для використання вчителями, бібліотекарями, видавцями і батьками.

“Коли в поле уваги дитини чи підлітка потрапляє твір про персонажів-однолітків, актуальні виклики й теми, знайомі місця, а не про страждання й муки у творах історії літератури, вони абсолютно по-новому дивляться на книжку й на читання. Дати дітям можливості „оживити“ їхнє життя смислами (технології вони опановують і без нас, дорослих) — ось покликання нашої акції”, – говорить ініціаторка і натхненниця проєкту Таня Стус.

Нижче читайте друге видання посібника “#ЖивіПисьменники. Батькам”:

ZHP-Posibnyk_2021

Завантажити посібник

Це уже  третій поспіль запуск ініціативи. Перший і другий відеосезони проєкту, запущеного 2019 року, доступні на Youtube-каналі УІК. А новини – на fb-сторінці проєкту.

Ілюстрація: Український інститут книги

Український інститут книги — державна установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, покликана формувати державну політику у книжковій галузі, провадити промоцію книгочитання в Україні, підтримувати книговидавничу справу, стимулювати перекладацьку діяльність, популяризувати українську літературу за кордоном. У 2020 році УІК закупив 380,9 тис. книг для публічних бібліотек і видав 81,4 млн грн для підтримки видавничої галузі.


Обговорення