Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Червня 2020

Посібник для шкіл про організацію дистанційного навчання отримав схвалення МОН для використання в школах

Посібник від ГО “Смарт освіта” із методичними рекомендаціями для початкової, основної та старшої шкіл щодо дистанційного навчання отримав схвалення Міністерством освіти і науки для використання в школах.

Ознайомитись із посібником можна за цим посиланням (мобільна версія) або в документах нижче.

“ДНУ “Інститут модернізації змісту освіти” повідомляє, що комісія з педагогіки та методики початкового навчання Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України розглянула матеріали науково-методичної експертизи рукопису методичного посібника “Організація дистанційного навчання в школі. Методичні рекомендації” (авт. А. Лотоцька, О. Пасічник) і надала позитивну оцінку з висновком “Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах, – йдеться у повідомленні ІМЗО.

Посібник розроблявся у співпраці з Міністерством освіти і науки.

У посібнику розповідається про:

  • перехід на дистанційне навчання – з чого почати;
  • як обрати платформи та створити комунікативний простір;
  • як скласти розклад;
  • як налаштувати режим роботи вчителів;
  • як налагодити зворотний зв’язок з учнями;
  • як оцінювати учнів під час карантину;
  • академічна доброчесність та запобігання списуванню в дистанційному навчанні.

Також тут є огляд основних інструментів для організації дистанційного навчання.

“У посібнику узагальнено кращі практики, які можуть стати корисними для педагогів. Ми впевнені, що рекомендації наших методисток, а також досвід багатьох учителів/учительок-практиків стануть джерелом цікавих ідей і для очного навчання. Водночас, прогнози епідеміологів на осінь не є оптимістичними, тому не можна виключити, що карантин у школах і, відповідно, вимушене дистанційне навчання можуть повторитися. І впоратися з цим викликом вдасться краще тим школам, які завчасно будуть готові”, – зазначає співзасновниця ГО “Смарт освіта” Іванна Коберник.

Методичка розділена на дві частини:

  • Загальні принципи та інструменти дистанційного навчання (взаємодія між учителями, учнями і батьками, академічна доброчеснсть, огляд вебресурсів і рекомендації для роботи з ними);
  • Методи дистанційного навчання школярів різного віку (режими дистанційного навчання і розклад уроків, мотивація учнів, оцінювання та контроль, зворотний зв’язок, дистанційне навчання дітей з ООП і т.д.);
ГРИФ_Методичні_рекомендації_дистанційна_освіта_развороты

Завантажити посібник

Завантажити мобільну версію

Посібник підготовлений за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою авторів.

Нагадаємо, ГО “Смарт освіта” та ЮНІСЕФ розробили дистанційні уроки з біології про COVID-19. Переглянути їх можна на спеціальній сторінці нашого сайту.

Ілюстрація: перша сторінка посібника

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.