Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Січня 2018

Профільну школу можуть запустити раніше 2027 року

За освітнім законом, профільну школу мають запустити не пізніше 2027 року, але закон також допускає, що 10-12 класи за новим Стандартом можуть запрацювати раніше.

Про це розповів заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей в інтерв’ю “Новій українській школі”.

У перехідних положеннях є стаття, яка каже, що якщо будуть гроші, стандарти і сприятливі умови, то можливо зробити це (запустимо профільну школу, - ред.) у 2023-му. Зокрема, щоб не друкувати підручники для 10 класу ще раз за старою програмою. (Ми друкуватимемо їх у 2018-му і вони діють п’ять років). Думаю, все буде гаразд, і ми почнемо профільну школу в 2023 році“, – зазначив Хобзей.

На думку заступника міністра, профільна школа розвантажує учнів та збільшує мотивацію до навчання.

Усі розуміють, що вивчати 22 предмети ‒ неправильно. На мою думку, якщо ти щось робиш, то маєш робити досконало. Але у теперішніх обставинах це неможливо. Неможливо однаково добре знати стільки предметів. І тобі (учню, – ред.) не залишається вибору, крім як викручуватися і дурити. Не йдеться про 5-7% обдарованих учнів. Я говорю про загал. А програми мають бути осяжні для 90%. Інакше вони неправильно складені“, – підкреслив Хобзей.

Більше про профільну школу читайте в інтерв’ю “Нової української школи” із Павлом Хобзеєм.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За ним, зокрема, передбачається перехід на 12-річну середню освіту.

Раніше міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповідала, для чого потрібно збільшити навчання в школі на один рік.

Також із запровадженням 12-річного терміну навчання в загальноосвітніх школах МОН планує скоротити термін навчання на бакалавраті до трьох років.

Фото: автор – Syda_Productions, Depositphotos


Обговорення