Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Жовтня 2017

Штат Держслужби якості освіти буде більшим, ніж у Держінспекції

Нова Державна служба якості освіти матиме більший штат у порівнянні з Державною інспекцією навчальних закладів, оскільки отримає ширші повноваження.

Про це сказав голова ДІНЗ Руслан Гурак в інтерв’ю газеті “Освіта України”, опублікованому на Pedpresa.ua.

Повноваження нового органу центральної влади (ДСЯО – ред.) набагато ширші, ніж були у ДІНЗ. Ми маємо нові процедури – інституційний аудит, затвердження освітніх програм (крім типових і тих, що розроблені на основі типових), акредитацію громадських фахових об’єднань, що здійснюватимуть незалежне оцінювання якості освіти та освітньої діяльності, ведення відповідного реєстру“, – пояснює він.

Також служба проводитиме моніторинг якості освіти та за дорученням міністра контролюватиме дотриманням вимог стосовно організації зовнішнього незалежного оцінювання.

Залишаються також позапланові перевірки закладів освіти, що проводитимуться згідно із законом України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”. Це досить широкі повноваження, дуже велика відповідальність, отже і штат працівників має бути збільшений“, – зазначив Гурак.

Окрім того, він він сказав, що в планах – створити територіальні органи служби у кожній області.

“Повноваження ті самі, як і в центрального органу виконавчої влади, тобто Державної служби якості, вони будуть нести ту саму відповідальність і користуватися тими самими правами. На всіх працівників розповсюджуватимуться вимоги закону України “Про державну службу”. Через це всі вони будуть набрані на роботу на основі конкурсу”, – розповів голова ДІНЗ.

Нагадаємо, за новим освітнім законом, замість інспекцій, з якими в школи приїжджали управління освіти, нова служба якості освіти раз на 10 років проводитиме аудити навчальних закладів.

Також Міністерство освіти і науки надало роз’яснення, що атестації шкіл уже відмінено новим законом “Про освіту”, і для набуття чинності цієї норми не потрібно додаткових документів.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Alex Kotliarskyi, Unsplash


Обговорення