Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Червня 2018

У 2019 році в Україні з’явиться освітній омбудсмен, який захищатиме права учнів та вчителів

1 січня 2019 року в Україні має з’явитися служба освітнього омбудсмена, яка захищатиме права людей у сфері освіти.

Відповідну постанову ухвалили на засіданні уряду 6 червня.

“Зараз освіта все більше переходить до повноважень органів місцевого самоврядування. І в результаті якість освіти у школах залежить від ставлення величезної кількості громад, які є в Україні. Тому потрібні механізми, які дозволять нашим громадянам сигналізувати про порушення прав людей у системі освіти“, – зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Освітній омбудсмен зможе поєднувати свою посаду лише з викладанням або творчістю. За словами міністра, омбудсмен матиме службу з 15 осіб.

Також омбудсмен слідкуватиме за умовами навчання для дітей з особливими освітніми потребами.

Водночас на сайті МОН пояснили, що служба омбудсмена повинна буде розглядати отримані скарги не більше 1 місяця. За цей час вирішуватимуть, чи скарга є обґрунтованою.

“Якщо скарга обґрунтована, освітній омбудсмен протягом п’яти робочих днів вживає заходів до поновлення та захисту порушених прав заявників. Так, омбудсмен може надати потрібні роз‘яснення та рекомендації закладам та органам місцевого самоврядування, надати консультацію заявнику і навіть представляти його інтереси в суді, – пояснили у міністерстві.

Зазначимо, що за законом “Про освіту” освітнього омбудсмена призначає уряд на 5 років без права повторного призначення.

Фото: автор – geralt, Pixabay


Обговорення