Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Жовтня 2017

У МОН пояснили, для чого школярам 12–й рік навчання

У Міністерстві освіти і науки вважають, що додатковий рік дасть можливість старшокласникам не ходити до репетиторів, а отримувати поглиблене навчання необхідних предметів у старшій школі.

Про це сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич в ефірі телеканалу “ZIK”.

Вона зауважила, що за новим освітнім законом, Україна переходить “від школи з напиханням знаннями до школи компетентностей”. Тобто випускники шкіл мають не просто отримати знання, а й уміти їх застосувати: пошук інформації, м’які навички, вміння вчитись впродовж життя, критичне мислення, робота в команді і т.д.

Щоб цьому навчити, вчителю не досить прийти і щось розказати, аби діти відтворили цю інформацію. Потрібно більше навчального часу. Для того, щоб людина аргументувала свою думку, працювала над проектом, потрібно більше спілкування” вважає міністр.

Також Гриневич наголосила, що 12-й рік навчання перетворить старшу школу з дворічної на трирічну.

Сьогодні діти, вивчаючи весь спектр предметів, не мають часу на поглиблене вивчення тих предметів, які їм будуть потрібні для продовження освітньої кар’єри. В результаті вони йдуть до репетиторів, не відвідують школу, ще й мусять платити за додаткове навчання“, зазначила вона.

Трирічна старша школа, за словами керівниці МОН, має дати учням можливість сконцентруватися на поглибленому вивченні тих предметів, які їм будуть необхідними згодом.

Окрім того, Гриневич наголосила, що 11-річна школа є лише в трьох країнах Європи: Росії, Білорусі та Україні.

І ми сьогодні законом “Про освіту” виходимо з цього прокрустового ложа пострадянської системи освіти: за цілями освіти  це ключові європейські компетентності 21 століття, за методами, на які ми будемо орієнтуватися, за тривалістю навчання“,  сказала вона.

Раніше Гриневич розповіла, що МОН хоче запровадити англомовне викладання деяких предметів у школі.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”, за яким упроваджується 12-річне навчання в школі.

У старшій школі (10—12 класи) 50% предметів належатимуть до варіантивної складової – тобто такої, яку учні зможуть обирати самостійно.

Також, за словами радниці міністра освіти і науки Іванни Коберник, 12-річну школу буде наповнено новим змістом.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Clay Banks, Unsplash


Обговорення