Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Березня 2018

Уряд виділив кошти на проведення тестування PISA в Україні

Уряд виділив кошти на членський внесок до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) за участь України у міжнародному дослідженні якості освіти PISA.

Для цього Кабмін вніс відповідні змінити до постанови “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва” на засіданні 14 березня, передає прес-служба МОН.

Ці зміни дозволять Україні цього року вперше долучитись до освітнього дослідження, в якому беруть участь понад 80 країн. Тестування PISA вимірює компетентності учнів із читання, математики та природничих дисциплін, безпосередньо не пов’язаних з оволодінням шкільними програмами. Також воно дозволяє визначити обставини, які успішно впливають на навчання.

Окрім того, змінами у постанову уряд передбачив кошти на впровадження Сертифікаційного іспиту з української мови як іноземної. Гроші виділили, зокрема, на розробку навчально-методичних матеріалів та друк навчальних програм, тестів, вимог до тестів та навчальних посібників за рівнями А1, А2, В1, В2, С1, С2.

Необхідність в такому іспиті виникла через те, що дедалі більше людей хочуть підтвердити своє знання української мови. Це, наприклад, закордонні українці, іноземці, біженці, мігранти та усі інші, кому треба підтвердити знання української мови як іноземної для працевлаштування, навчання тощо“, – пояснили у МОН.

Нагадаємо, цього року тестування PISA в Україні проведуть з 15 квітня до 30 травня. У 2018 році провідною галуззю для оцінювання буде читацька грамотність.

Також тестування PISA у 2018 році включатиме розділ “глобальна компетентність”, який перевірятиме уміння учнів зрозуміти та оцінити різні погляди на світ.

Дослідження PISA за 2006 та 2009 роки показали, що учні, які мають несприятливі передумови для навчання, не приречені показувати низькі результати.

Країни, в яких багатьох учнів залишають на другий рік, відраховують та переводять в іншу школу, показують нижні результати тестів PISA.

Також тестування PISA показати, що у середньому в країнах Організації економічного співробітництва та розвитку 15-річні дівчата на 11% частіше за хлопців хочуть працювати в органах законодавчої влади, бути високопосадовцями, менеджерами й професіоналами.

Окрім того, Український центр оцінювання якості освіти підготував посібники “PISA: читацька грамотність“, “PISA: природничо-наукова грамотність“ та “PISA: математична грамотність“.

Читайте також переклади тез досліджень PISA “Як булінг впливає на рівень навчання”“Як оплачувана робота впливає на успішність дітей у школі” та “Як заняття спортом впливають на успішність дітей у школі”.

Фото: автор – SimpleFoto, Depositphotos


Обговорення