Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Серпня 2018

Виробники не справляються із державним замовленням на шкільні меблі – Гриневич

Українські виробники не встигають вчасно виготовити меблі для школярів, просячи в органів місцевого самоврядування відстрочки.

Про це розповіла міністерка освіти і науки Лілія Гриневич в інтерв’ю “УП. Життя”.

“Ми зробили вперше таку велику інвестицію в навчальне обладнання, а ринок не може сповна відповісти на цей запит. Зараз постачальники меблів надсилають листи замовникам – місцевим органам самоврядування  що їм потрібно ще 15 днів у вересні, щоб доробити продукцію, під яку підписалися, – розповіла Гриневич

Вона додала, що 15 днів затримки не мають критичного значення – важливіше, щоб меблі були якісними.

Окрім того, МОН зацікавлене в проведенні громадського моніторингу після завезення обладнання.

“Якщо це будуть немобільні парти, непристосовані, щоб навчати дітей у групах вони втрачають сенс. Ми дали рекомендації, затверджені наказом МОН. Коли поставлять обладнання, нам потрібен буде моніторинг. Саме міністерство не може провести його особисто”, – зазначила керівниця МОН.

Гриневич пояснила, що міністерство може провести моніторинг у якійсь школі лише на звернення місцевої громади та з дозволу Державної регуляторної служби.

Нагадаємо, міністерка наголосила, що місцева влада не має можливості використати субвенцію НУШ на щось інше, окрім обладнання, меблів та дидактику для першачків.

Субвенція НУШ складає 1,38 мільярда гривень. З цих грошей 386,5 мільйона гривень виділяється на підвищення кваліфікації вчителів, ще 998,7 мільйона – на оснащення початкових класів.

Окрім того, постанова Кабміну від 4 квітня передбачає дофінансування субвенції НУШ з місцевих бюджетів. Пропорції фінансування між субвенцією НУШ та місцевими бюджетами складають: для міст обласного значення – 70% на 30%; для ОТГ – 90% на 10%; для сільської, гірської та території на лінії зіткнення – 95% на 5%.

“Нова українська школа”

Фото: автор – KokomoColePixabay


Обговорення