Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

17 Жовтня 2017

Замість інспекцій управлінь освіти: освітня експертка пояснила, як раз на 10 років проводитимуть аудит школи

За новим освітнім законом замість інспекцій, з якими в школи приїжджали управління освіти, нова служба якості освіти раз на 10 років проводитиме аудити навчальних закладів.

Про це розповіла освітня експертка аналітичного центру CEDOS Ірина Когут в ефірі “Громадського радіо”.

Когуг зазначила, що перевірка шкіл управліннями освіти – це “поганий парадокс”.

“Бо ці ж самі управління освіти призначають директора, вони ж формально набирають на роботу вчителів. Практично ці люди перевіряють свою ж роботу. Замість того, щоб допомагати школам розвиватися і ставати кращими, забезпечувати їм методичну підтримку, навчати інноваційним методам викладання, ці люди перевіряють дотримання рекомендацій, норм, наказів або власних забаганок” сказала вона.

На її думку, це створює ситуацію конфлікту інтересів, яка не відповідає найкращим світовим практикам забезпечення якості освіти.

Тому закон пропонує створити незалежну установу, яка не буде пов’язана з повсякденною діяльністю навчальних закладів, не буде втручатися в цю діяльність. Натомість один раз на десять років представники обласних відділів державної служби якості освіти будуть приїжджати в школу з аудитом” пояснила експертка.

Вона зауважила, що аудит не є тим самим, що інспекція. І коли українські школи перейдуть на систему аудиту, можна буде очікувати на розробку стандартів і норм, формалізацію найкращих практик управління й організації навчального процесу.

Школи знатимуть, на що їм орієнтуватися в системі підвищення кваліфікації педагогічних працівників, управлінських рішень і в організації навчального процесу. Аудитори будуть приїжджати і дивитися, чи школа працює оптимально і ефективно як механізм, а також даватимуть поради” розповіла Когут.

За її словами, аудит більше стосуватиметься оцінки процесів, оскільки в школу мають приїжджати найкращі педагоги та управлінці.

[Вони] подивляться, як директор приймає рішення, чи вони відповідають законодавству, найкращим рекомендаціям, чи всі вчителі належним чином ознайомлені з системою оцінювання учнів, чи ця система є прозорою, чи оцінювання відповідає критеріям і так далі” додала експертка.

На її думку, важливо, щоб в аудит включили також оцінку батьків і учнів  “наскільки для них навчальний процес і перебування в школі є комфортними, приємними і наскільки вони задоволені”.

Окрім того, Когут зазначила, що аудит можна буде провести й частіше, ніж раз на 10 років, за вимогою зацікавлених сторін.

“По-перше, це може бути засновник – місцева влада, якщо бачить, що директор з усією даною йому автономією не справляється з роботою (скажімо, діти погано складають ЗНО). Також аудит може ініціювати наглядова або піклувальна рада – орган, до якого залучені громадськість і батьки. Аудит може ініціювати педагогічна рада” пояснила вона.

Раніше Ірина Когут пояснювала інші зміни, які впроваджує новий освітній закон.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.


Обговорення