Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Березня 2025

Реформа шкільного харчування триває: що вдалося змінити за чотири роки

Сьогодні, у Міжнародний день шкільного харчування, Держпродспоживслужба відзначає досягнення у реформуванні системи харчування в українських школах.

Про це повідомив Урядовий портал.

Реформа шкільного харчування, ініційована у 2020 році першою леді Оленою Зеленською, триває навіть в умовах повномасштабної війни. Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук наголошує, що кожного року Україна робить крок вперед у забезпеченні рівного доступу до здорового харчування для всіх школярів – від великих міст до найвіддаленіших сіл.

За час реформи вдалося досягти значних результатів:

  • оновлено нормативну базу;
  • модернізовано кухні та їдальні, запущено першу фабрику-кухню;
  • сотні кухарів та управлінців пройшли навчання;
  • якісне харчування стало доступним у школах, де раніше діти не мали змоги отримувати гарячі обіди.

У 2024-2025 навчальному році спостерігається зменшення використання базової кухні на користь опорних кухонь, фабрик-кухонь та кейтерингових послуг. Ці моделі допомагають вирішувати виклики, з якими стикається система харчування через війну, зокрема проблеми з логістикою, відключення електроенергії та нестачу персоналу.

Держпродспоживслужба спільно з освітніми установами продовжує працювати над покращенням якості харчування в українських школах. Завдяки спільним зусиллям уже вдалося модернізувати харчоблоки, впровадити сучасні технології приготування страв та забезпечити учнів здоровими й безпечними обідами.

Нагадаємо, медіа “НУШ” повідомляло про розподіл державної субвенції на харчування учнів початкових класів

Фото – freepik

 


Обговорення