Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Вересня 2024

Зарплати вчителів можуть зменшитися через підвищення податків: як в уряді планують розв’язати питання

Зниження виплат педагогам на 3,5% після підвищення військового збору є “проблемним питанням”, яке спробують розв’язати в процесі корегування й ухвалення закону про державний бюджет України на 2025 рік.

Про це під час IX форуму “Диригенти змін” медіа “Інтерфакс-Україна” повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій і міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Нагадаємо, що за законопроєкт № 11416-д, який, зокрема, передбачає підвищення військового збору з 1,5% до 5%, Верховна Рада України вже проголосувала в першому читанні. Попри те, що остаточне ухвалення закону ще не відбулося, доходи українських громадян планують оподатковувати по-новому вже з 1 жовтня 2024 року.

Як розповів Михайло Федоров, одним із можливих інструментів для врегулювання питання збереження заробітних плат вчителів на нинішньому рівні, може стати підвищення освітньої субвенції на наступний рік, яке дасть змогу покрити різницю.

Раніше ми розповідали, що нині в проєкті державного бюджету України на 2025 рік розмір освітньої субвенції, яка необхідна для виплати заробітної плати педагогам, заклали на рівні 2024 року – 103,2 мільярда гривень.

Водночас у Профспілці працівників освіти і науки наголосили, що відповідні обсяги не забезпечують законодавчі гарантії щодо рівня посадових окладів вчителів.

Читайте також: “Нацбанк запрошує школи до благодійної акції зі збору монет”.

Титульне фото: “НУШ”, зображення створили за допомогою штучного інтелекту


Обговорення