Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Вересня 2024

Кадровий резерв учителів: хто зможе доєднатися, як платитимуть педагогам і чи отримають військовозобов’язані освітяни відстрочку від мобілізації

Кадровий резерв буде “засобом підтримки педагога, поки в нього немає роботи”, і туди зможуть потрапити всі охочі вчителі, які готові працювати на деокупованих територіях.

Про це в інтерв’ю порталу “Українська правда життя” розповів заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

За його словами, поки що кадровий резерв учителів не функціонує повноцінно. Причина в тому, що його створювали під деокуповані території у 2023 році, а актуальні зміни зараз знаходяться на погодженні в Міністерстві фінансів.

Оновлення передбачають, що до резерву зможуть потрапити вчителі, які втратили кількість годин у школах (з різних причин), а також директори, адже вони теж є педагогічними працівниками. За освітянами зберігатимуть заробітну плату й місце роботи на випадок, якщо:

  • їхній заклад освіти відновить свою роботу;
  • з’являться учні й навантаження.

“Поки вчителі перебуватимуть у кадровому резерві, для них проводитимуть навчання. Ми плануємо запустити курси, аби вони могли зберігати свою педагогічну майстерність і працювати, зокрема, на деокупованих територіях, коли нам доведеться модифікувати програми для роботи з тими учнями, які досі залишаються на ТОТ”, – пояснив Андрій Сташків.

Водночас, за словами заступника міністра, відновлення освітнього процесу після деокупації буде завданням органів місцевого самоврядування. А ситуація, що “школа просто не буде працювати, бо не буде для кого”, на його думку, малоймовірна.

“На окупованих територіях дуже багато закладів освіти, які після деокупації повинні відновити свою роботу. Тому, я думаю, що робота для цих вчителів точно знайдеться”, – пояснив Андрій Сташків.

Як розповів посадовець, зараз у кадровому резерві немає жодних обмежень щодо терміну перебування там вчителя. Крім того, за його словами, у проєкті змін, заклали пропозицію зберегти за такими педагогами їхній середній заробіток.

“Щоб говорити про щось конкретне, треба мати погоджений і ухвалений документ. […] Який варіант буде остаточним, поговоримо вже тоді, коли його ухвалять”, – додав він.

Андрій Сташків також нагадав, що нині не всі військовозобов’язані вчителі мають право на відстрочку від мобілізації. Її можуть надати лише тим, хто має більше ніж 0,75 ставки навантаження. Водночас педагоги, які будуть у кадровому резерві, навантаження не матимуть, а відповідно, і права на відстрочку також.

Читайте також: “Зарплати вчителів можуть зменшитися через підвищення податків: як в уряді планують розв’язати питання”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення