Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Жовтня 2024

Учням і вчителям можуть заборонити спілкуватися російською на перервах: у ВР зареєстрували новий законопроєкт

Учнів і вчителів можуть зобовʼязати говорити українською мовою протягом усього часу перебування в школі, а не лише під час занять. Про це йдеться в законопроєкті №12086, який 1 жовтня 2024 року зареєстрували у Верховній Раді.

Про ініціативу на своїй Facebook-сторінці повідомила авторка законопроєкту, народна депутатка й секретарка Комітету освіти, науки та інновацій ВР Наталія Піпа.

Ознайомитися з текстом документа можна буде найближчим часом за посиланням.

“Ми зобовʼязали всі школи надавати освітні послуги українською мовою, але проблема полягає в тому, що діти, коли виходять з уроку (а подекуди й учителі), переходять на російську. […] Щоб це змінити, я реєструю законопроєкт, який зобовʼязує говорити українською на перерві, шкільному подвірʼї, стадіоні та всій території школи”, – написала Наталія Піпа.

За її словами, поданий законопроєкт вводить до Закону “Про освіту” поняття “українськомовного середовища” та зобовʼязує:

  • засновників закладів освіти,
  • директорів,
  • педагогів і непедагогічних працівників шкіл

створювати та підтримувати його.

“Дуже важливо, щоб використання української мови не закінчувалося 45 хвилинами уроку. Ми маємо позбутися цього умовного правила в головах в освітян, учнів та батьків: “пролунав дзвінок – можна будь-якою мовою” (і ми розуміємо, що ця будь-яка – чомусь російська). Має бути сформоване нове правило: “суспільні й публічні місця – державною мовою”, – додала депутатка.

Нагадаємо, що за результатами моніторингу 2023-2024 років, лише 41% учнів спілкується між собою під час перерв виключно українською мовою.

Як розповіла Наталія Піпа, є декілька причин, чому такі зміни потрібні:

  • тиск на українськомовних дітей, конфлікти через мову й булінг;
  • діти, які погано знають українську, уже в першому класі мають труднощі з навчанням у школі, відстають у читанні, гірше засвоюють матеріал. Пізніше такі учні й учениці мають гірші результати на контрольних, ЗНО/НМТ, а також гірші можливості для вступу й працевлаштування.

“Звісно, є проблема, що в деяких сімʼях батьки з дітьми говорять російською. Таких батьків я закликаю спілкуватися з дітьми українською, переходити й стимулювати дітей власним прикладом”, – додала Піпа.

Згідно з законопроєктом, учителі муситимуть спілкуватися з учнями українською протягом усього часу перебування в школі й на всій території закладу освіти. Тобто освітяни не зможуть переходити на російську:

  • на перервах;
  • у їдальні;
  • у приватному спілкуванні на території школи.

Водночас директори й педагоги зможуть:

  • проводити у школах просвітницькі заходи;
  • закликати учнівство спілкуватися українською;
  • робити зауваження, коли чують російську у дітей.

Крім того, Кабмін та центральні органи виконавчої влади, за словами Наталії Піпи, будуть зобов’язані розробити ефективну систему вимірювання мовленнєвих компетенцій дітей. А батьки учнів – долучатися до створення та розвитку в закладах освіти українськомовного середовища.

“Я сподіваюся на підтримку як батьків, так і освітян. Ми маємо обʼєднатися заради наших дітей”, – резюмувала депутатка.

Водночас, як розповіли на порталі “Українська правда життя”, законопроєкт не буде порушувати права національних меншин. Адже в документі виокремили випадки, які не вважатимуться порушенням обов’язку створювати для дітей українськомовне освітнє середовище. Зокрема, йдеться про:

  • навчання (поряд із державною мовою) мовами національних меншин, які є офіційними мовами Європейського Союзу, чи корінного народу;
  • забезпечення державою вивчення та застосування в освітньому процесі англійської мови;
  • сприяння вивченню інших мов міжнародного спілкування в закладах освіти;
  • викладання в ЗЗСО однієї або декількох дисциплін двома чи більше мовами (державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу);
  • право вільного вибору мови освітнього процесу приватними закладами освіти (за винятком мови, що є державною (офіційною) мовою держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом).

Раніше ми розповідали, що 96% учителів проводять уроки лише українською мовою, а 80% педагогів спілкуються державною й за межами школи: результати дослідження.

Титульне фото: Espreso.TV


Обговорення