Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

10 Жовтня 2024

Домедична допомога при інсульті: школи запрошують доєднатися до міжнародної програми “Супергерої FAST”

Учителів і учительок запрошують доєднатися до міжнародної освітньої програми “Супергерої FAST” і провести у своїх школах заняття про надання домедичної допомоги в разі інсульту.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

Зареєструвати свою школу та клас освітяни й освітянки можуть за посиланням.

За даними МОЗ, щороку в Україні стається 130 тисяч інсультів, третина з них – у людей працездатного віку. У 30% випадків інсульт стає причиною смерті, а в 50% – призводить до інвалідизації (якщо людина не отримує кваліфіковану медичну допомогу протягом 4,5 години). Крім того, у 2023 році кількість інсультів в Україні зросла на 16%. Наразі ця хвороба частіше виникає в людей похилого віку, однак медики передбачають, що через війну вона “помолодшає” орієнтовно на 10–15 років.

У жовтні 2024 року, напередодні Всесвітнього дня боротьби з інсультом, МОН і міжнародна програма “Супергерої FAST” підписали Меморандум про співпрацю, аби ще більше українських школярів і школярок змогли навчитися розпізнавати перші симптоми інсульту та правильно діяти в критичній ситуації.

Міжнародна освітня програма “Супергерої FAST” працює вже в понад 20 країнах і за майже 4 роки залучила пів мільйона дітей. Зокрема, в Україні до програми, яка схвалена Всесвітньою організацією інсульту, з 2021 року вже долучилися понад 6 500 вчителів (-ок) початкової школи, які навчили понад 68 тисяч учнів і учениць.

Як розповіли в МОН, в абревіатурі FAST зашифровані найпоширеніші симптоми інсульту:

  • FACE (обличчя) – половина обличчя починає перекошуватися, людина не може усміхнутися;
  • ARMS (руки) – рука стає слабкою та падає;
  • SPEECH (мовлення) – плутанина з вимовою й розумінням слів;
  • TIME (час) – якщо є перші ознаки інсульту, необхідно терміново викликати швидку.

Учителі й учительки, які зареєструються для участі в проєкті, безплатно отримають усі необхідні методичні матеріали для проведення занять з учнівством:

  • конспекти готових уроків;
  • освітні мультфільми;
  • ігри;
  • інтерактивні завдання.

Завдяки яскравим героям і мнемотехнікам діти легко й ефективно зможуть засвоїти необхідні знання. Крім того, програма “Супергерої FAST” органічно вписується в “Соціальну і здоров’язбережувальну освітню галузь” Нової української школи (за новим Державним стандартом початкової освіти), адже в її межах учні й учениці навчаються не лише дбати про здоров’я, а й розвивають навички критичного мислення та відповідальності.

Освітяни, які реалізують програму у своїх класах, зможуть отримати сертифікати про підвищення кваліфікації на Національній платформі EdWay.

Читайте також: “Як допомогти рідним у випадку інсульту: розробили чат-бот “Супергероїв FAST””.

Титульне фото: МОН


Обговорення