Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Жовтня 2024

МОН затвердило особливості використання громадами дотації на облаштування укриттів у школах і профтехах

Міністерство освіти і науки України затвердило механізм використання 5 мільярдів гривень дотації на будівництво, реконструкцію і ремонт укриттів у закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти.

Ознайомитися з повним текстом відповідного наказу МОН №1310 від 11 вересня 2024 року можна за посиланням.

Нагадаємо, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2024 р. №954 кошти спрямують на реалізацію 77 проєктів укриттів у 8 прифронтових і прикордонних з росією областях:

  • 24 укриття облаштують у профтехах;
  • 53 укриття – у школах.

Докладніше про перелік проєктів і критерії їхньої пріоритизації читайте за лінком.

Так, механізм використання дотації на будівництво, реконструкцію і ремонт укриттів передбачає такі особливості:

  • проєкти, які отримають фінансування, мають облаштувати протирадіаційні укриття або споруди подвійного призначення із властивостями протирадіаційного укриття;
  • під час реалізації проєктів громади мають обов’язково врахувати чинні державно-будівельні норми про захисні споруди цивільного захисту;
  • дотаційні кошти не передбачені на розроблення проєктно-кошторисної документації. Якщо в громад немає ПКД на момент виділення коштів, то її потрібно розробити не пізніше як 1 грудня 2024 року. Перелік типових проєктів можна знайти на сайті “Моя Фортеця” у розділі “Хочу укриття“;
  • якщо вартість укриття вища за обсяг дотації, то розпорядник / громада, має виділити фінансування з місцевих бюджетів;
  • моніторинг використання коштів і перебіг робіт здійснюватиме МОН через електронну систему DREAM;
  • звітувати про хід робіт громади мають в системі DREAM щомісяця (до 10 числа);
  • у звітності громад мають бути інформація бюджет, структуру і графік будівництва, а також актуальні фотографії;
  • громади мають ввести укриття в експлуатацію не пізніше ніж 1 вересня 2025 року.

У МОН очікують, що після завершення будівництва / реконструкції / ремонтів укриттів кількості учнів, які матимуть доступ до очної освіти, збільшиться. Наприклад, через організацію позмінного навчання та підвезення шкільними автобусами. Нагадаємо, що на закупівлю автобусів уряд виділив 1,2 мільярда гривень, станом на вересень області вже закупити 400 автобусів.

Раніше ми також розповідали, що у квітні Кабмін виділив субвенцію в розмірі 2,5 мільярда гривень на ремонт і будівництво укриттів у школах на прифронтових і прикордонних територіях. Комісія МОН затвердила 59 проєктів, із яких 54 активно будують (або в них проводять капітальний ремонт), а 5 перебувають на етапі підготовки чи фіналізації тендеру.

Загалом коштом субвенції та дотації мають збудувати понад 100 укриттів, які дадуть змогу перейти до очного / змішаного навчання майже 100 тисячам учнів.

Читайте також: “Кабінет Міністрів розподілив кошти субвенції на НУШ між областями”.

Титульне фото: “Зміна”


Обговорення