Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Грудня 2025

Оновлено правила шкільного харчування: що змінюється для закладів освіти

Набули чинності зміни до Постанови №305, які оновлюють норми та порядок організації харчування в закладах освіти, зокрема в умовах воєнного часу. Документ визначає нові вимоги до меню, дозволених продуктів, організації харчування в укриттях і враховує потреби дітей із дієтичними особливостями. 

Про це повідомила Команда Реформи Шкільного Харчування спільно з Міністерством освіти і науки.

Що змінюється в нормах харчування

  • Початок обіду може бути раніше — з 11:30 замість 12:00.
  • Кількість овочів у раціоні дітей 11–18 років збільшують зі 100 до 120 г на день.
  • Порції злакових — з 4 до 5 разів на тиждень.
  • Порція картоплі — із 1 до 2 разів на тиждень.
  • Дозволяється відхилення від встановленої маси порцій протягом тижня.

Мінімум один гарячий прийом їжі на день залишається обов’язковим. За заявою батьків діти можуть отримати другу гарячу порцію за додаткову оплату. Джерела фінансування: кошти батьків, місцевого бюджету або інші, не заборонені законом. Також на обід дозволено подавати перші страви.

Спеціальні дієти: безлактозні та рослинні продукти

Для дітей з алергією на молоко можуть використовуватися рослинні напої, для дітей із лактозною недостатністю — безлактозні молочні продукти. Для організації такого харчування батьки мають надати медичну довідку з підтвердженим діагнозом.

Харчування в укриттях: нові правила та меню

Під час перебування в укритті норми харчування можуть не дотримуватися повністю, а гарячі страви дозволено замінити готовими продуктами. Заклади повинні формувати запас води та продуктів щонайменше на 48 годин безперервного перебування.

Визначено перелік продуктів, які дозволено використовувати в укриттях: пастеризовані соки й молоко, галетне печиво, хлібці, м’ясні та рибні консерви, консервовані овочі й фрукти, сухофрукти, горіхи, батончики та гранолу — з обмеженим вмістом солі та цукру.

Як працюватимуть харчоблоки в укриттях

Укриття можуть забезпечувати дітей напоями, готовими стравами та продуктами. Режим харчування визначають залежно від віку дітей, безпекової ситуації та умов закладу.

Заклади можуть облаштовувати харчоблок за моделлю “базова кухня” або “опорна кухня” — як основний або дублюючий. Також визначено вимоги до зон, обладнання та логістики. У сховищах можуть працювати три моделі організації харчування: буфетна зона, отримання гарячої їжі та отримання охолодженої їжі.

Перелік продуктів і страв, визначений засновником із рекомендованого списку, не потребує погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Обов’язковим залишається дотримання вимог системи НАССР.

Нагадаємо, медіа “НУШ” повідомляло про внесення змін до Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.

Фото – istockphoto


Обговорення