На сайті про реформу харчування в закладах освіти “ЗнаЇмо” опублікували роз’яснення про режим та форми організації харчування.
Кількість приймань їжі в закладах середньої освіти може бути від одного до п’яти:
- Одноразове гаряче харчування є мінімальною вимогою санітарного регламенту.
- Дворазове харчування зі сніданком та обідом організовується для учнів 5–9 класів, які відвідують групу подовженого дня.
- Триразове харчування призначається для учнів початкової школи, які ходять у групу подовженого дня, й окремих пільгових категорій учнів.
- Чотириразове харчування організовують учням спеціальних шкіл і шкіл-інтернатів.
- П’ятиразове харчування з не менше ніж триразовим споживанням гарячої їжі отримують учні в закладах із цілодобовим перебуванням – наприклад, у шкільному пансіоні.
Для початкової школи рекомендована перерва для приймання їжі – 30 хвилин, для учнів 5–12 класів — не менше 20 хвилин.
У дитячих садках режим харчування визначається лише тривалістю перебування дітей у них:
- До 4 годин – харчування можна не організовувати. Рішення ухвалює засновник, враховується заява батьків.
- Від 4 до 8 годин – дво- або одноразове харчування.
- Від 8 до 12 годин – триразове харчування.
- Понад 12 годин – чотириразове харчування.
- Цілодобово – п’ятиразове харчування.
У дитячих садочках інтервал між прийманням їжі має бути 3–4 години. Обід не може тривати менше 25 хвилин, а інше приймання їжі – менше 20 хвилин.
За формою організації харчування може бути:
- Монопрофільне – учні споживають комплекс страв відповідно до меню дня.
- Мультипрофільне – учням пропонують на вибір два–три варіанти комплексного меню, компоненти комплексного меню або шведський стіл.
Водночас у школах можна додатково продавати їжу та напої у буфетах або торгових автоматах.
Раніше ми публікували відеороз’яснення про те, як правильно облаштувати харчоблок у закладі освіти.
Читайте також: Булгур, кускус і безглютенові страви. Що пропонують в оновленому меню.
Фото: автор – AndrewLozovyi, Depositphotos
Обговорення